Du i Fokus
MusikTeaterUpplevelser

Rockmusikalen Noice – kan vara höstens höjdpunkt!

skriv ut
Musik, attityd, tragedi. Alla ingredienser för att bygga en intressant föreställning finns där. Lägger man dessutom till en briljant ensemble doftar det succé! Rockmusikalen Noice är höstens stora överraskning!

Igår hade äntligen rockmusikalen Noice premiär. Precis som för många andra produktioner har den fått ställas in och skjutits upp. Men igår var det äntligen dags att rulla ut röda mattan, som för kvällen var svart och dessutom försetts med en T-baneskylt. Den som vet, den vet… som man brukar säga.

Föreställningen handlar om de fem tonårskillarna från Gustavsberg som börjar repa i föräldrarnas förråd. Detta blir början på en av svensk musikhistorias mest ikoniska band. Killarna vinner en tävling och får skivkontrakt, men inte förrän de framträder i tv smäller det till. Med debutalbumet ”Tonårsdrömmar” 1979 och framträdandet i tv-programmet Måndagsbörsen 1980 exploderar bandets popularitet med en dramatisk resa till följd.

Publiken får följa med från början till slut, genom framgång, motgång, tragedi och till slut splittring. De var lika älskade som missförstådda och de var väldigt unga. Det skulle ta ett tag att hitta stilen, men när de väl gjord det, var succén ett faktum. Handlingen i musikalen förs fram av fyra tonårstjejer, de bär historien i sina händer och lyfter fram viktiga händelser och anekdoter.

Noice har bytt ut sina medlemmar ett antal gånger, men grunden är den viktiga i musikalen och karaktärerna gestaltas helt suveränt av Charlie Gustafsson, Charlie Grönvall, Einar-Hugo Strömberg, Jakob Wallgård och Isac Aspberg. Ska man lyfta fram någon så måste det vara Einar-Hugo Strömberg som gör Freddie Hansson karaktär på ett alldeles fantastiskt sätt. Det måste också nämnas att Charlie Grönvall är skrämmande lik Hasse Carlsson och låter nästan som honom också. Charlie Gustafsson är den mest erfarne i ensemblen, hans gestaltning av Peo Thyrén går genom kläderna på oss. Hans frustration och kärlek till bandet är så tydlig och känns ända in i hjärtat.

Detta är inte en föreställning enbart för de inbitna Noice-fansen utan en hyllning till svensk musikhistoria. För varje låt som spelas kommer ett “just det!” upp i skallen, den låten var ju också deras. Och den. Och den. Låtskatten innehåller långt mer än “En kväll i tunnelbanan”, som de allra flesta över 40 kan nynna på, men här finns även Dolce Vita (det ljuva livet), Romans för timmen, Bedårande barn av sin tid och många många fler.

Vi gick in på Cirkus utan några som helst förväntningar och kom ut totalt knockade. Alla ingredienser finns där och av dem har man verkligen gjort det allra bästa. Frågan är om inte detta är det bästa och mest överraskande på någon scen i Sverige, hösten 2021.

Rockmusiklaen Noice visas på Cirkus Lilla Scen tom 18/12, men måste få en förlängning.

 

Här bilder från kvällen premiär och svarta matta:

 

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bilder från föreställningen – Peter Knutsson/Pressbilder, Mingelbilder – Martin Jikita

Visited 31 times, 1 visit(s) today