Du i Fokus
TeaterUpplevelser

Jonas Gardell – back to basic

skriv ut

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Jonas Gardell fyller 60 och är tillbaka där han började. I nya showen erbjuder han inget annat än sig själv och det är precis det han är bäst på. I showen “Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen” finns ingen läcker dekor, inga dansare – här finns bara Jonas Gardell. Och han är i toppform!

Som pionjär var Jonas Gardell den första ståupp-komikern i Sverige att fylla arenor runt om i landet. 1993 skapade han i smyg en show på Intiman i Stockholm och passade samtidigt på att fylla 30. Nu när han fyller 60 återvänder han till Intiman med en ny show, som fått titeln efter ett av hans mest kända citat: “Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen.” Det är en helt ny show om det fantastiskt roliga, löjliga och underbara med att få finnas en stund på jorden. Nog finns det att berätta alltid. Föreställningen blir en tur i minnenas allé där publiken guidas genom hans barndom, uppväxt, hbtq-kampen och mycket annat.

Gardell berättar mest om de 30 åren som passerat sedan han stod på Intimans scen senast. Han är tillbaka där han började, med bara en tom scen och sina ord. Ren stand-up, där orden är underhållningen. Och underhåller gör han. Gardell både berör, upprör och inspirerar. Han drar ner gapskratt, men även stunder till eftertänksamhet. När han sjunger sin känslosamma “Aldrig ska jag sluta älska dig” får han till en magisk stund med publiken.

Jonas Gardell gör föreställningen till sin egen 60-årsfest. Han firar livet och gör det tillsammans med sin publik. Man kan faktiskt rent bokstavligen fira födelsedagen med honom, genom att betala lite extra får man komma in bakom scenen för ett alldeles eget firande med både tårta och sång. Något som vi nog aldrig sett eller upplevt förut av en svensk artist.

Han gillar sin publik och visar det. Den interaktion han har med publiken under hela föreställningen är något alldeles speciellt och något av det som han är bäst på. Det spontana mötet och improvisation är Gardells grej. Självklart bjuder han även på sitt “struttande”, roliga miner och spontana kommentar utanför manus.

I showen ger han av sig själv på ett mer naket sätt än tidigare. Bara Jonas, en tom scen och hans ord. Nu är han tillbaka där allt började – back to basic.


”Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen.” har premiär torsdag 21 september 2023 på Intiman i Stockholm och även som mini-turné i övriga landet under hösten.


Text – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita, Bild – Lifeline Entertainment

Visited 43 times, 1 visit(s) today