Du i Fokus
TeaterUpplevelser

Bröllopstårtan – Feelgood från Riksteatern

skriv ut
Bröllopstårtan är en rapp komedi som har haft stor framgång i USA. Med en rolig och skruvad twist ställs svåra moraliska frågor, särskilt intressant då föreställningen baseras på en verklig händelse. I huvudrollen som konservativ konditor möter vi Kajsa Ernst.

Vi får följa Della som driver ett bageri, vida känt för sina makalösa tårtor. När bästa vännens dotter Jen frågar om Della vill göra tårtan till hennes bröllop, blir hon först överlycklig! Men Della är en konservativ kvinna, och när hon inser att Jen ska gifta sig med en annan kvinna tvingas hon ifrågasätta sin övertygelse om hur ett äktenskap egentligen ska se ut. Dellas funderingar startar en kedja av nya infallsvinklar och omvälvande förändringar som också skakar om hennes eget äktenskap.

Bröllopstårtan beskrivs kanske bäst som en lesbisk romcom om diskriminering. Det låter såklart motsägelsefullt att en komedi kan baseras på något så osexigt som diskriminering, men författaren lyckas på ett briljant sätt, med värme och humor, fånga hur svårt det kan vara för människor som kommer från så olika typer av sammanhang att mötas över något så enkelt som en bröllopstårta, säger Carl Johan Karlson, regissör.

Föreställningen baseras på ett verkligt fall från USA där en konservativ bagare vägrade baka en bröllopstårta till ett homosexuellt pars bröllop. Fallet väckte stor uppmärksamhet och avgjordes i Högsta domstol.

I huvudrollen som Della får vi se Kajsa Ernst, hennes vimsige make spelas av Thomas Hedengran och det blivande brudparet gestaltas av Malin Karlsson och Anna Sise. Just nu pratas det mycket om feelgood, särskilt inom litteraturen, Bröllopstårtan kan nog klassas som feelgood fast på scen. En liten skvätt butter man, en stor skvätt fördomar, en liten skvätt sorg och en rejäl skvätt kärlek och envishet. En bröllopstårta med extra allt!

Bröllopstårtan går som turné över hela landet tom 28/11.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial

 

Visited 7 times, 1 visit(s) today