Du i Fokus
Mat & DryckUpplevelser

Sveriges Michelinkrogar 2019

skriv ut

Varje år delas Michelinguidens åtråvärda stjärnor ut till restauranger världen över. Men varför finns Michelinguiden? Hur kommer det sig att en däcktillverkare ägnar sig åt att betygsätta restauranger?

Michelinguiden gavs för första gången ut år 1900 i Frankrike. Anledningen var att däcktillverkaren ville få ut folk på landet, så att de kunde slita på sina däck och sprida intresset för bilar. Guiden innehöll matnyttig information om var bilisterna kunde tanka, byta däck och glödlampa, samt äta en bit mat eller sova över.

Systemet med stjärnor introducerades på 30-talet. Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att restaurangen är ”värd en resa i sig”. Två stjärnor betyder att restaurangen är ”värd en omväg”. En stjärna betyder att det är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”. Utöver stjärnorna som delas ut finns också utmärkelsen Bib Gourmand, som betyder att restaurangen erbjuder ”vällagad mat till ett rimligt pris”. Bib, eller Bibendum, är smeknamnet för Michelingubben. Uttrycket är latinskt och betyder direktöversatt: ”nu ska vi dricka”.

Däcktillverkaren Michelin ger fortfarande ut guiden och det kommer en ny utgåva varje år. Det finns versioner med olika geografisk täckning och på olika språk, men alla guider är uppbyggda enligt samma princip.

Den stad i Norden som har flest Michelinkrogar är sedan flera år tillbaka Köpenhamn. Idag finns Michelinkrogarna oftast i storstäder, men det har höjts röster om att Guide Michelin borde titta bredare och återgå till den ursprungliga tanken: att få ut folk på landet. Vi kan inte annat än att instämma. Det finns riktigt bra restauranger runt om i hela Sverige – inte bara i storstäderna.

SVERIGES MICHELINKROGAR 2019

...

Frantzén, Stockholm

... 

Fäviken Magasinet, Järpen
Gastrologik, Stockholm
Oaxen Krog, Stockholm
Daniel Berlin, Tranås
Vollmers, Malmö

... 

Agrikultur, Stockholm
Aloë, Stockholm
Ekstedt, Stockholm
Mathias Dahlgren-Matbaren, Stockholm
Operakällaren, Stockholm
Sushi Sho, Stockholm
Volt, Stockholm
Bhoga, Göteborg
Koka, Göteborg
SK Mat & Människor, Göteborg
Thörnströms Kök, Göteborg
28+, Göteborg
Upper House, Göteborg
Bloom in the Park, Malmö
SAV, Malmö
PM & Vänner, Växjö

Det är en upplevelse att äta på en Michelinkrog. Kvaliteten på maten, det vackra upplägget och den kunna personalen är något alldeles extra. Det finns några att välja på med en eller två stjärnor, men bara en med tre. Vilken restaurang besöker du nästa gång?

 

Text och bild – Sundquist 

Visited 39 times, 1 visit(s) today