Du i Fokus
MusikUpplevelser

Shirley Clamp berättar allt!

skriv ut
Shirley Clamp har en av Sveriges bästa röster, det vet alla. Att hon har nära till skratt vet också nästan alla, iallafall de som sett henne i olika sammanhang. Att hon även har humor och kan vara väldigt fräck i munnen, kommer många snart att veta. I showen “Nästan 20 år på scen, om man avrundar uppåt” får vi veta vem Shirley Clamp är, på riktigt.

När Maximteaterns VD, Agneta Villman, frågade om “Sveriges Bette Midler” hade lust att sätta upp en show, var svaret självklart. Ett sånt erbjudande kunde såklart Shirley Clamp inte tacka nej till. Det var en dröm som gick i uppfyllelse! Manuset har hon skrivit själv och William Spetz har fått i uppgift att regissera föreställningen, det handlar om en människa med stor röst men ett svajigt självförtroende.

Om 4 år och 7 månader firar hon 20 år på scen och om man ska räkna exakt så har hon faktiskt jobbat med musik sedan -97. Alltså döptes showen till ”Nästan 20 år på scen om man avrundar uppåt” , en föreställning om att bli bortvald och att ändå ge sig in i en bransch som går ut på att bli vald.

Kort kan man nog sammanfatta Shirleys liv med att hennes pappa lämnade henne och familjen när hon var nyfödd och att hon som sommarbarn blev lämnad av sin mamma under traumatiska omständigheter. Detta har gjort att Shirley avskyr att bli lämnad och därmed även bortvald och att hon under hela sin uppväxt och en delar av sitt vuxna liv, kämpat med dåligt självförtroende och försökt att vara alla till lags.

Föreställningen är en resa både i Shirleys musikaliska och känslomässiga liv, musiken blandas med anekdoter direkt ur livet och tankar om allt som hänt henne. Vi får veta hur det var när killen hon skulle sjunga duett med i skolan gjorde slut strax innan framträdandet, hur det kändes att åka ut först i melodifestivalen och hur livet som mamma förändrat henne. Det är skratt blandat med gråt och massor med härlig musik.

Det finns flera höjdpunkter under de dryga två timmarna, en är när hon sjunger Whitney Houstons “I will always love you” som blir väldigt speciell och drar ner stående ovationer. En annan handlar om en ask med tänder… mer säger vi inte…

Nog är hon Sveriges svar på Bette Midler alltid, lika varm, rolig och faktiskt lite lik även till utseendet. Tillsammans med bandet och musikerna Joakim Niehoff, Fredric Österlund, Jan Carlsson, Mathias och Petra Garnås skapas något alldeles särskilt. Shirley har en av Sveriges bästa röster och vet hur hon ska använda den. Detta är en kväll att njuta av, skratta högt och kanske gråta en skvätt. En genuin och tvättäkta Shirley Clamp när hon är som allra bäst.

”Nästan 20 år på scen om man avrundar uppåt” går till att börja med på Maximteatern, men vi gissar att det kommer att bli en sådan succé att den även kommer att gå på turné – skandal vore det annars!

 

Text – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita, Bild – Daniel Stigefelt (överst), Marlene Rindå Jikta (nedre)

 

Visited 7 times, 1 visit(s) today