Du i Fokus
FilmUpplevelser

Reine Brynolfsson briljerar i Korparna

skriv ut

Korparna är ett mörkt drama på den svenska landsbygden under 1970-talet. Bonden Agne sliter på gården och har en känsla av att någon vill hans familj illa. Han vill att äldste sonen Klas ska ta över gården, men sonen har  ett helt annat intresse än att bli lantbrukare.

Filmen Korparna bygger fritt på Tomas Bannerheds debutroman med samma namn. Romanen handlar om en pojkes småländska uppväxt på 1970-talet och vann Augustpriset 2011 för årets skönlitterära bok samt flera andra prestigefulla priser. Fotografen Jens Assur har gjort en film av romanen som nu är uttagen till att tävla på filmfestivalen i San Sebastián senare i år. Fler nomineringar och priser är att vänta.

Livet på landet romantiserar ofta, men i verkligheten är det hårt arbete och långa dagar som gäller för en lantbrukare. Korparna är så långt ifrån småmysiga Mandelmanns gård man kan komma. Huvudrollen Agne spelas med bravur av Reine Brynolfsson, som nog inte drar på mungiporna mer än en handfull gånger i hela filmen. Han är svår att imponera på kan man nog säga. Agne sköter sitt och kämpar natt och dag för att hålla gården flytande.

Han håller sig fast i hoppet att sonen ska ta över gården en dag, men sonen har helt andra tankar och drömmar. Agne tappar greppet om sonen och familjen och förlorar hoppet om framtiden. Att förlora hoppet är något av det värsta för oss människor, Agne förlorar även greppet om sig själv.

Filmen är mörk och inget man tar som en första date eller om man vill bli road. Men den är vacker, otroligt vacker. Fotografen Jens Assur kan bilder och har i sin långfilmsdebut skapat en av de vackraste filmerna någonsin. Korparna är ingen mysfilm, men den är vacker med otroligt starka karaktärer. Den som någon gång besökte en bondgård på 70-talet känner definitivt igen sig.

Vi gissar på Guldbagge för bästa foto och även manliga huvudroll, det blir inte bättre än så här!

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressbilder

Visited 14 times, 1 visit(s) today