Du i Fokus
TeaterUpplevelser

Nostalgikicken The Sound of Music – nu på Intiman!

skriv ut
Nästan alla känner till filmen The Sound of Music, särskilt om man är 40+. Filmen om Maria som ofrivilligt får plats som guvernant hos Kapten von Trapp och hans sju barn. Hon ska bara stanna en kort tid för att sedan återvända till klostret och bli nunna. Det som händer sedan är, som det brukar heta, historia…

Filmen The Sound of Music har gått som musikal på mängder med scener i Sverige under åren, nu senast i Malmö och sedan någon vecka är den även tillbaka i Stockholm på Intiman. Numera heter det familjeföreställning, men vi tycker nog att man ska ha fyllt 7-8 år innan man ser den. Inte bara för att man ska förstå berättelsen, utan även för att man ska orka sitta still – den är nämligen ganska lång.

Handlingen är tyvärr lika aktuell idag, drygt 50 år efter att filmen med Julie Andrews gjorde succé. Trots att man vet hur det ska gå, så är det lika obehagligt varje gång man ser det – oavsett om det är på film eller scen. Därför fick man även skriva om slutscenen som helt enkelt blev för mycket för en del i provpubliken, som valde att lämna lokalen. Det som var en Hitlerhälsning i slutscenen, blev istället att man nu sliter av sig nazistbanden. Ett tydligt ställningstagande, som passar bättre i vår tid.

Barnen i föreställningen har samma ålder som i filmen, från 5 till 17 år. Kimberly Rydberg och Juliette Glader delar på rollen som lilla charmiga Gretl och gör det med bravur! På teateraffischen lyfter man inte ens fram huvudrollerna, men det ska nämnas att Sara Axelsson som Maria och Pierre Hagman som Kapten Trapp gör sina roller rättvisa. Bägge har spelat både musikal och fars tidigare och är definitivt inga nybörjare. Som Maria och Kapten von Trapp passar deras röster perfekt, Sara sprudlar precis som Maria gör och Kaptenen är precis så barsk som han ska vara. Rösterna passar ihop och tillsammans med barnen och de övriga rollerna är det otroligt bra!

Självklart får vi höra ’My Favourite Things’, ’Do-Re-Mi’, ’Edelweiss’, ’Climb Ev’ry Mountain’, ’Sixteen Going on Seventeen’, ’The Lonely Goatherd’ och naturligtvis den storslagna titellåten ’The Sound of Music’. Alla översatta till svenska och det känns faktiskt helt ok!

För oss som sett filmen hundratals gånger, tills varenda replik sitter ingjuten i benmärgen och älskar den, är det förstås ett måste att se musikalen. Det är förstås inte samma sak som filmen, men ger en nostalgikick som heter duga. Detta är en bit historia som måste ses!

The Sound of Music är 2,5 timme lång och visas på Intiman under våren 2018.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, bilder – Göran Wallgren

 

Visited 40 times, 1 visit(s) today