Du i Fokus
Upplevelser

Norrvikens trädgårdar 100 år

skriv ut
I år är det hundra år sedan Norrvikens trädgårdar i Båstad öppnade för besökare. Det firas i renässansens tecken då man låter tidsepokens idérikedom och öppna sinne genomsyra trädgårdarna, konsten, musiken, maten och upplevelserna.

Parkens grundare och visionär Rudolf Abelin öppnade för första gången upp Norrviken den 15 maj 1920 för besökare. 100 år senare står Norrvikens trädgårdar inför ännu en ny epok. Nya 100 år ska påbörjas och de gångna ska minnas. 2020 års tema inspireras därför av renässansen. En tid då viljan att utveckla, upptäcka och förnya stod i centrum. De anlagda trädgårdarna skapades, integrerades med byggnaderna och överdådiga blomsterarrangemang kreerades.

– Norrviken är en magisk plats. Det är med respekt och stolthet vi nyfiket blickar framåt och öppnar upp för kommande 100 år, där vi med varsamhet och nytänk ska fortsätta att förvalta och utveckla denna trädgård, säger Norrvikens utvecklingsansvariga Lotte Karlefors.

Norrviken hämtar inspiration ur målningen Venus födelse gällande val av växter, bilder, färger och musik. I Barockträdgården passerar besökaren genom Galleriet på sin väg mot Villa Abelin. Här, i en naturlig ram, presenteras kända verk av renässansens stora mästare som Botticielli, Da Vinci och Michelangelo. Av parkens stilträdgårdar står Renässansträdgården i fokus med sina stramt klippta former av buxbom och höga bokhäckar. Även Vattenträdgården spelar en viktig roll som en del av renässansens tema.Vårens färger går i vitt, guld och rosa. Vackra toner med tydlig anknytning till renässansen återfinns i mängder av lökväxter och blommande liljor som längre fram avlöses med sommarblommor och perenner i ett mäktigt flor långt in på hösten.

Världsutställningar väcker idéer

Med inspiration från förra seklets världsutställningar visas Hannu Sarenströms fantastiska växtutställning ”Mina blommande trädgårdsdrömmar” i parkens nya växthus, Erikshus. Det blir en förtrollande trädgårdsvärld som presenteras på 26 m2 bordsyta. Uttrycket ”Det finaste man har sätter man på bordet” har knappast passat bättre. Utställningen pågår 16 maj-27 september.

Världen i en trädgård

Utställningsproducenten Eva Canebro visualiserar berättelsen om grundaren och visionären Rudolf Abelin, tiden och människorna runt honom. I glaspaviljongerna i anslutning till Victoriahuset, presenteras utställningen ”Världen i en trädgård”. Utställningen pågår 16 maj-27 september.

– Vi vill på ett nyfiket och kärleksfullt sätt genom denna utställning få våra besökare att komma närmare och beröras av denna plats och dess grundare. Passion är deras gemensamma nämnare, vår med, säger Lotte Karlefors utvecklingsansvarig på Norrvikens trädgårdar. Rudolf kommer förutom sin närvaro i själva utställningen i glaspaviljongerna att göra sig påmind runt om i parken på oväntat vis.

En stilikon från förr inspirerar

En av tidernas främsta ikoner inom film- och modevärlden, är Audrey Hepburn. En person som än i dag fortsätter att inspirera designers över hela världen. Med utställningen Always Audrey. Six iconic photogaphers. One legendary star, presenterar Norrviken tillsammans med The Photogallery, en fantastisk bildsamling som tydligt visar på modets kraft. En konstform från renässansen som tog fäste och fortsätter inspirera och väcka känslor. Utställningen pågår 29 maj-27 september.

 

 

 

Fira med Norrvikens trädgårdar hela 2020 då man tittar tillbaka, blickar framåt och skapar minnen för livet.

 

Text och bild – Pressmaterial

Visited 15 times, 1 visit(s) today