Du i Fokus
TeaterUpplevelser

Maria Lundqvist är perfekt som Shirley Valentine

skriv ut
Shirley Valentine gick som föreställning på många scener innan den blev film på 80-talet. Föreställningen har vunnit mängder med priser och filmen var flerfaldigt Oscarsnominerad. Nu kliver Maria Lundqvist in i rollen som Shirley Valentine och hon gör det på sitt alldeles egna och alldeles fantastiska sätt!

Shirley Valentine är hennes flicknamn och en person hon minns med värme. Idag heter hon Bradshaw och har ett helt annat liv. Barnen har flyttat hemifrån, hon lever i ett kärlekslöst förhållande och som vanligt står hon ensam i sitt kök, lagandes mat, medan hon pratar med väggen. Livet blev inte riktigt som hon tänkt sig. Men så bjuder hennes väninna Jane med henne på en semesterresa till Grekland. Ska hon våga trotsa sina rädslor och för första gången se världen, och sig själv, i ett helt nytt ljus?

Edward af Sillén har gjort den nya översättningen som levererar både käftsmällar, gapskratt och ångest. Till skillnad från tidigare uppsättningar är detta lite mer i nutid och har ett lite annat djup än förut. Med Maria Lundqvist oerhörda professionalitet, komiska ådra och tajming blir det ett perfekt resultat! Med endast tre kulisser lyckas man ge publiken en alldeles fantastiskt upplevelse. När genrepet ger stående ovationer vet man att det doftar succé och långkörare.

Maria Lundqvist säger själv:
”Äntligen får jag berätta om mig, om dom, om oss och vi som gått vilse i vem vi är och varför. Alla vi som tror att allt är försent och inte vågar starta om på nytt igen och igen. Shirley Valentine är ett livets gastkramande komiskt drama om att våga utmana sin rädsla och slänga sig ut i livet på nytt. Shirley Valentine förkroppsligar modet att trotsa sig själv och sin innersta rädsla. Hon är smart, slängd i käften, rolig och innerligt längtande men förlorad i en bild av sig själv som torkat igen sen länge. Om att våga ta plats med sig själv i sig själv. Äntligen får jag berätta….”

Detta sammanfattar förställningen totalt! Maximteaterns Shirley Valentine ger en rejäl tankeställare om vad livet verkligen går ut på. Ska vi nöjas oss med det vi har trots att vi önskar något annat? Ska man våga ta språnget utan att alls veta vart man kan hamna? Vad ska folk säga om vi gör något helt annat än vad som förväntas av oss? Varken Shirley eller Maria har svaren, men sätter igång många tankar medan matoset fyller teatern. Ja, Shirley Valentine lagar mat i hela första akten och doften är ljuvlig!

Shirley Valentine är föreställningen för oss som har kommit en bit i livet och en förställning som alla borde se och ta till sig av. Shirleys ord följer oss hela vägen hem och hänger kvar i tankarna en lång tid efter att vi lämnat teatern.

Shirley Valentin visas på Maximteatern i Stockholm och är 2 timmar och 45 minuter lång inklusive paus.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita och Maximteatern

Visited 21 times, 1 visit(s) today