Du i Fokus
BöckerUpplevelser

Lakritsfrossa hela veckan!

skriv ut
Tuija Räsänen har under de senaste tio åren innehaft titel Lakritsgeneral, sedan hon förverkligade sin idé om en lakritsfestival 2009. Inför tioårsjubileet har hon skrivit en bok om hela resan fram till den första festivalen och om de tio åren. I måndags släpptes boken “Tio år med Lakritsfestivalen“, idag är det Lakritsens Dag och i helgen går den tionde Lakritsfestivalen av stapeln! Lakritsfrossa hela veckan!

I boken “Tio år med Lakritsfestivalen” kan man läsa om hur Tuija hade en chokladbutik och flera gånger fick frågan om var man kunde köpa lakritspulver. Frågan gjorde henne nyfiken och då hon redan funderat på att utöka sortimentet med en kompletterande produkt började hon lära sig mer om lakrits. Vad var egentligen lakritspulver? Var det något man malde av det där svart, mjuka godiset? Att lakrits var det perfekta komplementet till choklad förstod hon direkt!

Jakten på kunskap och lakritsprodukter startade och öppnade en helt ny värld för henne. Och med den nyvunna kunskapen föddes idén om en Lakritsfestival. Tuija och hennes närmaste medarbetare Anette Jonsson fastslog att lakrits var en ny stort trend och fick på så sätt ett stort genomslag i media redan första året. En begränsad budget har gjort att marknadsföringen fick hitta nya vägar. Genom bloggar och sociala medier lyckas man nå ut till väldigt många året runt, inte bara inför och under festivalen.

Sveriges första Lakritsfestival ägde rum i en liten källarlokal i april 2009. Kocken och konditorn Elisabeth Johansson invigde festivalen genom att bita av ett lakritssnöre. Sedan dess har hon kallats för Lakritsdrottningen och skrivit flera kokböcker om lakrits. Till den första festivalen kom 1350 besökare, 2017 räknade man till 11 000. Numera håller man till i Globens Annex, men även där börjar det bli trångt. I boken kan man även läsa om hur hela festivalen utvecklat sig, lakritsens historia och en massa annat. Det är underhållande och intressant, men man känner även Tuijas nostalgi och stora passion.

Tuija  och Anette är numera medborgare i den fiktiva Republiken Lakritisen som grundades 11 september 2016. Enligt grundaren och presidenten Timo Nisula en stat fri från missnöje, misär, byråkrati, skatt och kärnvapen.

Till helgen är det återigen dags för alla lakritsälskare att träda in i lakritshimlen, kanske ett smakprov på hur det skulle kunna vara att leva i Republiken Lakritisen. På lördag och söndag, 14- 15 april, dukar mängder av utställare upp sina godsaker i Annexet för alla lakritsälskare att frossa i. Programmet är fullspäckat med spännande utställare, uppträdanden och smakupplevelser. Det är jubileum och stort kalas! Jubileumsåret har startat med en välgörenhetsauktion på Tradera och avslutas med en lakritskryssning med Lakritsbåten till Finland i oktober.

Det är verkligen alla Lakritsälskares år och alldeles egna högtid, missa inte det!

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

Visited 7 times, 1 visit(s) today