Du i Fokus
ResorUpplevelser

Jorden runt på 80 souvenirer

skriv ut

Vad har en ljusstake från Tjernobyl gemensamt med ett badlakan från Lanzarote?
I sommarutställningen Jorden runt på 80 souvenirer samlas och möts hela världen på Dunkers kulturhus. Under perioden 28 juni – 1 oktober kan besökarna ta del av allt från små souvenirer till stora resminnen.

Jorden runt på 80 souvenirer är utställningen där Dunkers kulturhus låtit publiken bestämma innehållet och på så vis ge oss en färd tillbaka till oförglömliga reseupplevelser. T-shirt efter t-shirt, mugg efter mugg, under våren har kulturhusets besökare lämnat in och delat med sig av souvenirer och minnen. Till detta adderas en mängd föremål från Helsingborgs museums samling. Det blir en färgsprakande paella av allt från banala massproduktioner till antika skatter av högt kulturhistoriskt värde.

Utställningen utgörs av hundratals souvenirer och annan kuriosa som hör resor till. I denna värld av föremål görs nedslag i 80 souvenirer. Där får man läsa kortare och längre historier om hur just dessa levt sina liv innan de hamnade i en utställningsmonter på Dunkers kulturhus.

I Jorden runt på 80 souvenirer blir det även en djupdykning i frågor om souvenirens bakgrund, dess problematik och vad den egentligen säger om oss människor. Utställningen diskuterar också allt från charterfeber till flygskam samtidigt som den försöker besvara frågan om varför vi samlar på oss så vansinnigt många kylskåpsmagneter.

Utställningsperioden bjuder också på en rad arrangemang som, guidade visningar på skånska och provsmakning av Berlinmuren i choklad.

– Tanken med utställningen är, förutom att skapa en upplevelse med wow-faktor, att bjuda in besökaren till en värld av både humor och inspiration. Helt enkelt att visa en utställning som innehåller glädje, gapskratt men också litet eftertanke, säger utställningsproducenten Anna-Carin Norén.

Jorden runt på 80 souvenirer visas under perioden 28 juni – 1 oktober

Text och bild – Pressmaterial

Visited 7 times, 1 visit(s) today