Husby Säteri har det där lilla extra

skriv ut
En mil utanför Söderköping ligger vackra Husby Säteri, nära Sankt Annas Skärgård. Slottet från 1700-talet har det där lilla extra och är lika perfekt för det stora firandet som för en enkel weekend. Här kombineras god mat med fina viner och vacker natur, i en fantastiskt herrgårdsmiljö.

Det är svårt att förstå att Husby Säteri var helt förfallet för bara 40 år sedan. När familjen Wastesson flyttade hit 1979 hade byggnaden stått tom i nästan 100 år. Ett träd växte genom taket och framsidan var helt igenväxt. Det tog 20 år för familjen att rusta de 30 rummen och trädgården, men planen var glasklar hela tiden – det skulle bli ett hotell med det där lilla extra. Och så blev det!

Husby Slott byggdes 1795, beläget på en höjd med utsikt över vattnet Slätbaken. Idag står där en ståtlig byggnad, med otroligt vackra omgivningar, alltid redo att ta emot nya gäster. Fredrik Wastesson som växte upp på slottet, driver idag verksamheten tillsammans med sin fru Irene. Hans pojkrum inhyser idag en stor platsbyggd bar helt i sten.

Inredningen i slottet är sengustavianska, mycket inköpt på Bukowskis och auktioner runt om i landet. Varje rum har sin egen stil och prägel. Vi har förmånen att gå runt i ett nästan tomt slott, se oss omkring, titta på detaljer och lyssna på historiens vingslag. Entrén är stor med högt i tak, på sommaren har man öppet så man kan se rakt igenom och ut i trädgården på baksidan. Trapphusen är i vacker Ölandssten, härligt slitna steg som påminner oss om att många har gått här genom åren. Högst upp i slottet finns fem större sviter, har man inte bokat en sån bor man istället i någon av byggnaderna vid sidan om.

Här finns fascinerande detaljer överallt. I ett av rummen finns tygtapeter från 1700-talet som man hittade i rullar på vinden och otroligt nog kunde använda. I ett annat rum finner man vackra tapeter målade direkt på väggen, i så fint skick att de ser ut att vara målade förra veckan. Som sig bör så ska det finnas ett spöke på slottet, men ingen som ville visade sig medan vi gick runt där.

I slottsbyggnaden finns en imponerande matsal där middag och frukosten serveras. Middagsmenyn är tämligen enkel och otroligt prisvärd, just nu med ett par olika alternativ per rätt, en trerättersmiddag kostar drygt 500 kr. Köket har vilt som specialitet, jobbar gärna med egna råvaror och serverar en mängd hemgjorda läckerheter. Husby Säteri har ett 50 hektar stort vilthägn med dovhjort och kronhjort och producerar således själva det mesta av köttet som serveras. Maten är helt fantastisk! Vällagat och vackert presenterat, ibland lite väl stora portioner till och med. Som Fredrik säger ”Gästerna ska inte gå hungriga härifrån”.

På Husby Säteri finns förstås även en imponerande vinkällare med äldre årgångsviner från hela världen och personalen är proffs på att tipsa om rätt dryck till maten. Vi har även hört ryktas om Afternoon Tea, vinprovningar och ett dignande julbord för den som vill besöka slottet under vintertid. Även då är det vilt som står på menyn, även om det finns en del traditionell julmat också. Vilt är ett tema som genomsyrar hela slottet, här finns en mängd jakttroféer för den som är intresserad av det.

För att återknyta till tiden då slottet byggdes bjuder man även in till något som kallas brännvinsbord. Brännvinsbordet, med inspiration från det sena 1700-talet, är en förnimmelse av fornstora dagar. Det betyder enkelt sagt att man inleder sin måltid som en äkta Carl Michael Bellman och samlas i festlig stämning i salongen eller vinkällaren.

Här finns också en relaxavdelningen med jacuzzi och bastu, som är stängd för tillfället, men rekreation finns det gott om på området. Här är nära till vattnet, bara ca 10 minuters promenad till bad. Det finns alltså möjlighet både för ett morgon- och kvällsdopp om man vill. Man kan hyra cykel och enkelt ta sig runt i de vackra omgivningarna eller helt enkelt använda fötterna och ta en promenad eller löptur. För den riktigt aktive kan man köra en omgång med frisbeegolf, paddla kajak eller prova lerduveskytte. Här finns något för alla.

Men ibland är det skönt att inte göra något alls, Husby Säteri är perfekt för en väldigt lugn weekend, att bara koppla av och andas frisk luft. Att njuta av samvaro med den man älskar, äta god mat, ta en promenad i de vackra omgivningarna, se en vacker solnedgång och vakna av hästarnas mjuka gnägg från en hagen i närheten. För att inte tala om att sedan äta en överdådig frukost ute på den härliga balkongen. Vi ger ett extra plus för de perfekt kokade äggen och de jättestora tekopparna!

Husby Säteri är som ett litet sagoslott, men ska sanningen fram så har det aldrig fungerat som slott, utan som bostad åt några få privilegierade familjer. Tänk att få växa upp här, det fick Fredrik Wastesson göra! Vi andra får nöja oss med en eller annan övernattning, det går bra det med!

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita