Du i Fokus
Upplevelser

Elza Dunkels är Årets Nätängel 2019!

skriv ut
Årets Nätängel instiftades för fem år sedan av mySafety Försäkringar och syftar till att lyfta och hylla personer eller organisationer som gör något extra i kampen mot hot, hat och allmänt dålig ton på nätet, och som bidrar till att göra internet till en tryggare, trevligare och mer inspirerande plats. Igår gick femte upplagan av stapeln, med Prinsessan Sofia på plats, som delade ut ett alldeles eget pris.

Vem som helst har under hösten kunnat nominera kandidater man tycker förtjänar utmärkelsen, därefter har en jury för respektive kategori valt ut finalister och vinnare. Det stora 5-årsjubileumet för priset Årets Nätängel firades under en gala på Nalen i Stockholm. Galan leddes av konferencier Frida Boisen och det bjöds på underhållning av Paul Rey och Adrian Macéus på scen.

Under den sittande trerättersmiddagen presenterades de nominerade och pristagarna vart efter. När det gäller just den här galan kan man nog inte prata om viktigaste eller finaste priset. Det är lite som Nobelpriset, alla är viktiga på sitt sätt. Det stora priset som Årets Nätängel tilldelades forskaren Elza Dunkels, för sitt långa och viktiga arbete att genom bättre kunskap och förståelse skapa ett tryggare och trevligare internet för alla.

Tidigare under kvällen delades det även ut pris till Atilla Yoldas i kategorin Årets Nätängel media, Hanna Varmaz tilldelads Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelses hederspris till Årets Nätängel barn och ungdom, Facebook-gruppen Heja Livet fick VeckoRevyns specialpris till Årets Nätängel för jämställdhet samt Henrik Jonsson i kategorin Årets Nätängel gaming.

– Att fira fem år med Årets Nätängel har varit fantastiskt och att kunna samla alla de här eldsjälarna för en så viktig fråga som ett internet fritt från hat och hot är en ynnest. Så mycket engagemang, värme och kärlek i ett och samma rum är det sällan man upplever. Ett stort grattis och framförallt tack till nominerade, vinnare, gäster och alla som röstat, säger PA Prabert, vice koncernchef på mySafety Försäkringar.

På plats fanns medieprofiler i alla åldrar, personer från polisen, skolan, politiken, artister, släkt och vänner till de nominerade. Alla uppmanades till samma sak; att anmäla alla former av kränkningar som man blir utsatt för på nätet. Det är viktigt att få in allt i statistiken även om det inte leder till mer än en anmälan. Det spelar ingen roll vilken ålder man är, vilket kön man har, hudfärg, tro eller sexuell läggning – alla drabbas och det är oacceptabelt.

mySafety försöker genom sitt instiftade pris att göra cybervärlden lite mer kärleksfull, men alla måste ju hjälpas åt.

 

Arr: Wonderland.event

Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita (pressbild överst)

 

 

Visited 14 times, 1 visit(s) today