Du i Fokus
Upplevelser

Designern Maxjenny mixar 1700-tal med samtid i ny utställning

skriv ut
Den 19 september öppnar modeutställningen Maxjenny! – The Queen of Prints på Drottningholmsteatern. Den innovativa designern Maxjenny Forslund har utifrån motiv från Drottningholmsteaterns unika 1700-talsmiljöer gjort print på textil och skapat en kollektion plagg i gränslandet mellan konst och mode. 

Efter sommarens inställda föreställningar är utställningen Maxjenny! – The Queen of Prints årets möjlighet för en större publik att uppleva Drottningholmsteatern. Teatern är mer än 250 år gammal och har en oskattbar samling av inredning, dekorer och föremål. Maxjenny har använt bilder av detta och med sin avantgardistiska stil skapat något helt nytt och eget.

Kollektionen består av nio olika prints. I mönstren har de ursprungliga bilderna manipulerats och förändrats men rokokoteaterns dammiga färger känns igen och samsas med svartvita motiv i en mer samtida grafisk tradition, och med en tydlig blinkning till designern Piero Fornasetti. De färdiga trycken har sytts upp i kollektion plagg som utgör grunden i utställningen.

– Drottningholmsteatern har helt fantastiska miljöer med arkitektur och detaljomsorg man sällan ser i dag. När jag började arbeta med mönstren, vände och vred på bilderna och laborerade med färgerna var det som att miljöerna lossnar ur historien och visar sig så som de verkligen är. Mästerliga helt enkelt, säger Maxjenny Forslund.

– Maxjennys passion för kulturarvet och hennes underbara kreationer som verkligen är modern rokoko var det som fick mig att bjuda in till det här kreativa samarbetet, säger Sofi Lerström, teaterchef.

Maxjenny Forslund är en svensk modeskapare som är baserad i Köpenhamn. Med varumärket maxjenny! är hon en av Skandinaviens mest innovativa fashion- och printdesigners. Hon arbetar i gränslandet mellan konst och design, och har bland annat fått möjlighet att klä Madonna i en av hennes musikvideos och till kronprinsessan Victoria vid ett flertal internationella representationer.

Drottningholmsteatern har sett modehistoria passera sedan 1766. Det är en unik historisk teater som ser likadan ut nu som då. Utställningen med Maxjenny skapas i Déjeunersalongen, tidigare Gustav III:s frukostmatsal och numera teaterns stora foajé med fönster och dörrar ut mot slottsparken.

Maxjenny! – The Queen of Prints
Utställning i Déjeunersalongen
19-30 september kl 11.00-16.30.
1-11 oktober kl 12-15.30
Fri entré, öppet varje dag

 

Text och bild – Pressmaterial

Visited 15 times, 1 visit(s) today