Du i Fokus
DryckUpplevelser

Champagnens historia på Spritmuseum

skriv ut
Spritmuseum firar 50 år och firar storslaget med bubblor! Finns det verkligen 50 miljoner bubblor i en flaska champagne och vad är skillnaden mellan champagne och prosecco? Det är några av de frågor som Spritmuseums nya utställning om champagne ger svar på.

Utställningen “Champagne” handlar både om jordmåner, tillverkningen av champagne och dryckens svenska historia. Men också om hur drycken satte sin prägel på hip-hopen, om Stureplansbratsens vaskningar och om Patsy och Edinas vodkaspetsade Stoli-Bolli från 90-talsserien Absolutely Fabulous. Besökaren kommer även få en tillbakablick på champagnens historia, bland annat om att bubblorna från början var ett misstag, om kunglig konsumtion och varför man egentligen använde en champagnevisp.

Utställningen är formgiven av Designstudion Form Us With Love, som även stod bakom museets uppskattade utställning “Öl” från 2014. Den som besökte “Öl” kommer att känna igen sig även i “Champagne”. Precis som då går man genom historien med både bilder, föremål, doft och ljud. Allt i en smakfull kombination där man som besökare känner sig fylld med både ny och uppfräschad, gammal kunskap när man lämnar utställningen.

Utställning “Champagne” öppnade i fredags och är väl värd ett besök!

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

Visited 21 times, 1 visit(s) today