Du i Fokus
Upplevelser

Artipelag bjuder på klassiskt julbord

skriv ut
Vill man ha fantastisk utsikt, vackert dukade bord och vällagad klassisk julmat, då är det till Artipelag man ska bege sig. Här ser man ut över Baggensfjärden, har en brasa som sprakar i den öppna spisen och ett rejält dessertbord som är lika rejält tilltaget som gott.

Artipelag kanske ligger lite avsides, men det är värt vägen dit. Man kan självklart ta egen bil, men enklast åker man med bussen från Stockholms Central som går två gånger per dag fram till jul. När man kommer fram möts man av ett stillsamt lugn och en otroligt vacker miljö. Dukningen i matsalen är avskalad och vacker och går i ljusa naturnära toner. Maten är smakfullt uppdukad på tre olika ställen, så att trängseln ska bli så liten om möjligt.

Artipelag Restaurang servera ett klassiskt julbord med julmat från norr till söder samt från förra seklets början och fram till i dag. Maten lagas från grunden i köket på Artipelag eller levereras från lokala producenter på Värmdö med omnejd. Fisk och kött röks i Artipelags eget rökeri och sill samt strömming läggs in av kökets kallskänkor. Pressyltan och slaktarterrinen är hemgjord och osten hämtas från det lokala mejeriet Ostmakeriet.

Det som inte finns på Värmdö hämtas från övriga Sverige – julskinkan härstammar från gårdar i Dalsland. Den egengjorda vildsvinskorven, med smak av äpple och timjan, har sitt ursprung i Södermanland och Östergötland. Tjälknölen görs på älg från norra Sverige och kycklingleverpastejen görs på svensk gårdskyckling.

Bland det kallskurna och förrätterna får man inte missa den saffransgravade torskryggen, annolrunda och skoj. Den varmrökta laxen, skaldjurspatén och kalixkorven är några av favoriterna, skinkan är härligt saftig men Jansson kan fått innehålla lite mer ansjovis.

Den söta avslutningen dukas upp av Artipelags bageri och konditori, som nyligen utnämndes till ”Årets konditori” i restaurangguiden White Guide. Bland sötsakerna och godiset finns det något för alla, bland annat lingongeléhallon smaksatta med kanelsocker, havtornsmarmelad och klassisk saffranspannkaka. Ge plats för morotskakan med lingon, pralinen med xantékolafyllning och missa inte vaniljkolan – den är magiskt god!

Som en bonus kan alla gäster som äter julbord även se den pågående utställningen FORNASETTI Inside Out Outside In för halva priset.

Det klassiska julbordet serveras alla dagar fram till och med söndagen den 22 december.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita (Pressbild – överst)

 

Visited 46 times, 1 visit(s) today