Du i Fokus
ResorUpplevelser

Anders Zorn på Kunstmuseum den Haag

skriv ut
I år är det 100 år sedan Anders Zorn dog och med anledning av detta visas utställningen Anders Zorn – The Swedish Idyll på Kunstmuseum den Haag. Utställningen är ett samarbete med Zornmuseet i Mora och Nationalmuseum, där den även kommer att visas våren 2021.

Trots att Anders Zorns konstnärskap är så välkänt i Sverige så är han inte lika känd i resten av Europa. Utställningen om Zorn som visas på Kunstmuseum den Haag under hösten är den första i Nederländerna. Totalt visas 150 målningar, akvareller och etsningar och besökaren får följa Zorns karriär och konstnärliga utveckling, allt från idylliska scener på den svenska landsbygden till porträtt av eliten vid tiden. 47 av verken är inlånade från Nationalmuseum, bland annat Midsommardans, Kål-Margit och Vårt dagliga bröd.

– Att Anders Zorn efter att ha visats i Paris och USA nu visas i Nederländerna känns verkligen roligt och på sätt och vis naturligt. Samtidigt som Zorn betraktas som en nationalskatt var han nog i första hand en världsmedborgare som trivdes i vilket land som helst och bland människor av alla de slag. Han tog världen med storm redan under sin levnad och det verkar som om han nu gör det ännu en gång, säger Carl-Johan Olsson, intendent och curator för utställningen på Nationalmuseum.

Utställningen var planerad att visas på Nationalmuseum under sommaren men flyttades fram på grund av coronapandemin och öppnar istället den 18 februari. Den är en del i arbetet med att göra nordisk konst mer känd genom utställningar som visas utomlands. Under hösten visas också The Golden Age of Danish Painting (1801-1864) på Petit Palais Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris, även den ett samarbete med Nationalmuseum.

Utställningen Anders Zorn – The Swedish Idyll visas på Kunstmuseum Den Haag den 10 oktober 2020 till 31 januari 2021.

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 97 times, 1 visit(s) today