Du i Fokus
Resor

Weekend i Berlin

skriv ut
Berlin har senaste åren växt som turiststad och är numera en livlig, kulturrik, trendig och populär stad. Här finns något för a lla. Att staden även bjuder på en fantastisk julmarknad gör inte saken sämre. En weekendresa till Berlin är ett perfekt sätt att uppleva mycket på kort tid. Restiden är kort och det finns ett stort utbud av hotell för alla prislägen och smaker.

Berlins bär på en tung historia och minnesmärkena är synlig på många platser i staden. Under kalla kriget delades Västberlin och Östberlin av Berlinmuren, vars rester kan ses på flera håll. Gatstenar markerar var muren gick längs större delen av sträckan. Vid Checkpoint Charlie, som var en av de mest kända gränsövergångarna, finns det intressanta Mauermuseum.

Brandenburger Tor är ett av Berlins mest kända landmärken. Denna storslagna triumfbåge ligger vid slutet av paradgatan Unter den Linden. Till väster om porten finns den stora stadsparken Tiergarten. Fortsätter man istället norrut kommer man först till riksdagshuset och sedan till floden Spree som passerar genom historiska stadsdelen Mitte. Här ligger Markt med massor av mysiga restauranger och uteserveringar. Strax intill ligger Hackesche Höfe, som är en slags sammanhängande innergårdar fyllda av småbutiker, restauranger och kaféer. Alexanderplatz är ett annat stort torg i Mitte, i närheten av det berömda TV-tornet som är Tysklands högsta byggnad. Det finns överhuvudtaget massor att se och en mängd ställen att äta och fika på, det är bara att gå dit näsan pekar så hittar man alltid något.

Berlin är känt för sitt nöjesliv och här finns nattklubbar för alla smaker, vissa öppna dygnet runt. Berlin har ett flertal teatrar, till exempel Friedrichstadt Palats med sprakande shower och Staatsopera Berlin som erbjuder magnifika opera- och balettföreställningar, samt den världsberömda Berliner Philharmonie. Eftersom Berlin länge varit en samlingspunkt för konstintresserade finns här ett stort utbud av konstgallerier att besöka.

Vill man shoppa tar man sig till Kurfürstendamm. Här finns mängder av stora varuhus, lyxiga märkesbutiker och förstås de stora kedjorna. Det berömda varuhuset KaDeWe, ett av Europas största, ligger vid Wittenbergplatz. Varuhusets enorma saluhall är en fantastisk upplevelse för alla matintresserade. I den trendiga stadsdelen Kreuzberg finns många intressanta second hand-butiker och lite udda småbutiker

Vi vill särskilt tipsa om några intressant restauranger i Berlin. Brasserie Am Gendarmenmarkt är en udda art deco-inredd restaurang som erbjuder allt från quiche och bouillabaisse till råbiff. Centralt i Berlin ligger Sra Bua av Tim Raue med inredning av huggen jade, luyxigt och modernt. På den gamla stationen Berlin-Mitte ligger Nordbahnhof Two Buddhas. Här kan man uppleva en asiatisk matorgie! Gillad mat över öppen eld avnjuts på Rotisserie Wingrün som ligger ca 10 minuters promenad från Gendarmenmarkt och Hausvogteiplatz. Vill man njuta av traditionella rätter och internationella specialiteter tar man sig till Mark Brandenburg inne på Hilton Berlin. Elegant men opretentiös inredning med historiska bilder på väggarna och stadens sus och dus utanför trappan.

I Berlin har man hela Europas historia serverad, men mycket, mycket mer än så. Väl värt ett besök!

Berlin by nightmauerpark berlin Katedral BerlinBrandenburger Tor Berlinalexander platz berlin Black and white minnes monument berlin

 

Bilder – Pressmaterial, text – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 19 times, 1 visit(s) today