Du i Fokus
Hem & Inredning

Le Creuset – den glödande grytan

skriv ut

I år fyller den klassiska orangea gjutjärnspannan Cocette från Le Creuset 90 år. De allra flesta har sett den i sitt föräldrahem eller hos mor- eller farföräldrar. Nu är grytan trendig igen och allt fler skaffar en egen, kanske i någon av de nya färgerna.

Grytan Cocette var den första som tillverkades i den franska fabriken 1925. Cocette betyder just gryta och den blev snart känd för sin ikoniska design och överlägsna funktionalitet. Under åren har den löpande förbättrats och finns nu i många fler färger än den klassiska orangea.

Idag är fabriken i franska Fresnoy- le – Grand en modern gjutjärnsfabrik med en produktion som överstiger 14 000 ton per år. Numera består sortimentet även av stengods, rostfritt stål, non-stick-grytor och pannor och en mängd andra köksprodukter.

Volcanic var den första färgen som tillverkades på Le Creusets fabrik i Frankrike. Färgen på den glödande flamman från det smälta gjutjärnet påminner om färgen på flytande lava vilket har varit inspirationskällan. Färgen har varit Le Creusets varumärke sedan 1925. Urvalet av färger anpassas till de enskilda marknaderna och det finns idag 120 olika Le Creuset-färger.

Le Creuset bjuder på ett härligt recept på Tartiflette som är som en slags potatisgratäng och väldigt enkel att göra. Håll till godo!

Tartiflette för 4 personer
  • 25 g smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kg palsternackor
  • 300 g potatis
  • 300 g bacon
  • 1 lök
  • 1 dl vitt vin
  • 3,5 dl grädde
  • Salt och peppar
  • 300 g Reblochon
  • 50 g riven Comté
Gör så här:

Värm ugnen till 200°.

Skiva palsternackor och potatis och blanchera dem i kokande vatten i 3-4 minuter. Häll av vattnet.

Tärna baconet och stek det knaprigt i en stekpanna. Ställ det åt sidan. Finhacka lök och vitlök och fräs i smör i en stekpanna tills löken är genomskinlig. Tillsätt vitt vin och krydda med salt och peppar. Koka ihop några minuter och tillsätt sedan grädden.

Smörj en ugnsfast form med smör. Lägg palsternacka och potatis i botten, lägg sedan på bacon, lökblandning och Reblochon. Avsluta med riven Comté.

Ställ formen i ugnen i ca 30 min. Tartifletten är klar när den har fått en bubblande, gyllenbrun och spröd yta.

le creuset eldfast form

Bilder: överst – pressmaterial, nederst – Marlene Rindå Jikita, recept – Le Creuset, text – Marlene Rindå Jikita

Visited 12 times, 1 visit(s) today