Du i Fokus
Resor

Vilken kryssning är bäst?

skriv ut
Vi har ägnat sommaren åt att testa kryssningar. Kriterierna vi utgått ifrån har varit 24-timmarskryssningar, från Stockholm. Vi har varit två vuxna i delux-hytt, ätit a la carte på kvällen, sk lyxfrukost på morgonen och buffé till lunch. Vi har tittat på service, städning, komfort, kvalitet på mat, utbudet i taxfree och allmänna intryck. Tanken har varit att hitta den bästa resan för ett par i medelåldern utan barn.

Skalan vi använder är ett till fem livbojar.

Silja Line – Galaxy

 • Hytt: livbojlivbojlivbojlivboj
 • Buffé: livbojlivbojlivbojlivboj
 • Taxfree: livbojlivbojlivbojlivbojlivboj
 • Lyxfrukost: livbojlivbojlivbojlivboj

Hytt Tallink Silja GalaxyTaco buffe Galaxy Tallink Silja

Silja Galaxy är en stor men trivsam båt med väldigt trevlig personal och med en kundtjänst som gör allt för att resan ska bli så bra som möjligt. De har störst utbud av alla båtarna i sin taxfree med många udda och ovanliga märken. Här finns flera restauranger och ett stort utbud av prisvärd mat med många valmöjligheter för alla smaker. Lunchbuffen var fräsch med inslag av nya rätter från olika delar av världen. Hytten var stor och fin och när man stängde dörren var det knäpptyst! Tyvärr var fönstret lite litet och i duschen saknades stopp för vattnet, så det var väldigt blött i hela badrummet. Det är en mysig båt, men det är ganska svårt att hitta på den. Vid lyxfrukosten satt man avskilt, där var lugnt och fanns massor att välja på. Det är en båt för dig som vill ha en mysig kryssning med party om du så önskar.

Birka Cruises – Birka

 • Hytt: livbojlivbojlivbojlivboj
 • Buffé: livbojlivboj
 • Taxfree: livbojlivbojlivboj
 • Lyxfrukost: livbojlivboj

 

Hytt BirkaFrukost Birka

Här måste vi tyvärr börja med att säga att personalen i kundtjänst behöver gå en charmkurs. Vad vi än frågade så fick vi en mailadress till deras klagomur som svar. Väl ombord kom vi dock in i en otroligt fin hytt med ett härlig stort fönster. Här kunde man ligga i sängen och titta på solnedgången! Tyvärr väldigt lyhört både utifrån och från grannarna. Ett ganska litet utbud av restauranger med mellanpriser om man inte ville äta i caféet. Lunchbuffén kändes lite grann som gårdagens rester, men ett stort plus för salladsbordet som var väldigt fint! Att äta i buffén kändes lite som att sitta i en skolmatsal och det sprang runt väldigt mycket barn där som lät väldigt mycket. Taxfree var ganska liten men med standardutbudet av varor. Den sk lyxfrukosten intogs i den ordinarie frukostmatsalen, avskilt med ett rep vilket gjorde att de resenärer som hade ”vanlig” frukost blängde på de innanför repet. Vi satt närmast köket där det slamrade så pass att vi ibland inte hörde vad vi sa till varandra. En vikvägg hade avhjälpt problemet. Men där fanns mycket gott att välja mellan och maten var fräsch. Det här är båten för dig som reser med barn och inte har något emot att ha barn runt dig. De finns med överallt och är välkomna dygnet runt, tyvärr även i pubar och nattklubbar mitt i natten. Det här är båten med härligaste soldäcket och får ett stort plus för SPA-delen där man kan öppna taket!

Viking Line – Cinderella

 • Hytt: livbojlivbojlivbojlivboj
 • Buffé: livbojlivbojlivboj
 • Taxfree: livbojlivbojlivbojlivboj
 • Lyxfrukost: livbojlivbojlivbojlivbojlivboj

Hytt Cinderella Viking LineSkaldjursplatå Cinderella Viking Line

Viking Line har väldigt trevlig personal och fina hytter, men tyvärr väldigt lyhörda sådana. Vi kunde höra grannarna prata i normal samtalston och basdunket från restaurangen två våningar ner. Hela båten har fräsch och modern inredning. Här finns ett stort soldäck, men med ytterst obekväma sk picknickbänkar att sitta på. Skönare och fler möbler, så blir det toppen! Nu låg många på det glödheta däcket och solade med en tröja eller handduk som underlag. Här finns flera restauranger med varierande priser och stora valmöjligheter. Skaldjursplatån är fantastisk! Lunchbuffén var traditionell utan några större överraskningar, tyvärr låg där tappad mat lite överallt på golvet som personalen passerade flera gånger utan att ta upp. Men maten är fräsch och god. Viking var enda båten som hade lightdryck i läskkranarna på buffén, vilket vi ser som ett plus. Här ser man inga barn efter klockan 22, det är skyltar överallt att minderåriga inte får vistas varken på dansgolvet eller i barer efter den tiden och personal ser till att detta följs. Däremot ser man mer fylla än på de andra båtarna, kanske pga alkoholförsäljningen från små vagnar redan när man kliver ombord.

Sammantaget kan man säga att Silja passar de allra flesta oavsett önskemål, det enda de saknar är ett mysigt soldäck (Enligt bilder på deras hemsida har de nu inrett ett soldäck med mysiga möbler, men det var inget som fanns när vi åkte.). Men det är ju årstidsbundet och inget att tänka på resten av året. Birka är för den som inte störs av barn och vill sitta i solen och mysa eller ligga i SPA under bar himmel. Viking är för dem som gillar god mat med god kvalité och snygg inredning. Vi vill dessutom rekommendera att betala extra för en större hytt och även ta sk lyxfrukost, det gör otroligt mycket för hela upplevelsen och känns lite lyxigare. Det är absolut värt pengarna!

Ha en riktigt härlig kryssning!

Bilder och text – Marlene Rindå Jikita

 

 

Visited 252 times, 2 visit(s) today