Spännande nyheter på julbordet ombord på Baltic Princess
Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Tallink Silja Lines fartyg Baltic Princess dukade upp årets första julbord redan i mitten av november. Som tidigare väntar såväl klassiska svenska smaker som rätter från det estniska, finska och östeuropeiska köket. I år serveras några spännande nyheter som vi hoppas återkommer fler gånger.
Hur mycket kan man förändra ett julbord och hur mycket nytt kan man ställa där, utan att förlora den traditionella känslan? Ganska mycket tror vi. Någon ny sillsort har man alltid tagit fram, i år är den med lingon och ingefära och väldigt välsmakande. Men här finns också en rödbetsgrädde som är så otroligt god att man inte saknar den vanliga rödbetssalladen alls. Bland de andra nya rätterna finns även rostade kycklingklubbor med kanel och barbecuesås, ingefärsglaserad fläsksida och karamelliserad lökpaj med blåmögelost.
Ombord på Baltic Princess serveras julbordet i den stora restaurangen Grande Buffet på plan 7. Som vi poängtera förr om åren är buffén ombord på Tallink Siljas fartyg väldigt tydlig. Här finns skyltar ovanför alla serveringsbord med vad som serveras just där. Allt är enkelt att hitta och smakfullt serverat.
I år känns det som att buffén inte är riktigt lika stor som förut och att bitarna är något mindre. Förklaringen är säkert att minska svinnet och något som absolut inte gör något. Tvärtom. Bitarna är lagom stora för att man ska orka smaka på lite fler rätter. Men var är prinskorven? Vi hittar flera olika skinkor, Janssons, köttbullar och lutfisk. Men inga prinskorvar. Däremot behöver vi inte leta efter julpyntet. Trots att det är flera veckor kvar till advent så är fartyget mysigt pyntat och i runt buffén har man gått loss totalt. Vi gillar det! Har man väl dukat upp för julbord, så nog ska det även vara julmysigt i lokalen.
Buffén är, som sig bör, uppdelad i varma rätter, jul, smaker från havet, veganskt, bröd, desserter och godis samt ostar. Bland sillen hittar vi tre olika sillsorter; sill med havtorn, purjolök och dragon, sill med lingon och ingefära samt sill med sherry och tomat. Bland de kalla rätterna hittar vi en av kvällens favoriter, rödbetsglaserad lax, som smälter på tungan och med sin djupt rosa färg sticker ut bland de andra rätterna. Men även den gravade laxen var en höjdpunkt.
Fortsätter vi till de klassisk svenska julrätterna kan nämnas att Jansson var god men lite för lös, köttbullar i perfekt storlek och två olika varianter, de vanliga och av kalkon. Bägge saftiga och väldigt goda. Så var det den där rödbetsgrädden, som nog skulle ätas tillsammans med rosolli (en finsk rödbetssallad) – men som passade till både korvar och skinkor. Så otroligt fluffig, syrlig, lätt och god. En trevlig nyhet som vi hoppas få återse nästa år. Även lutfisken får godkänt, men vi vill helst ha alla tillbehör vid sidan om så man kan välja mängden sås själv.
Plats för dessert finns det väl i alla magar, även efter ett rejält julbord? Tallink Silja är kända för sina generösa dessertbord, så är det även här på Baltic Princess. Här hittar vi pepparkakspannacotta som smälter i munnen, den traditionella julstubben, tartletter, paj, Eton mess med plommon, godis och en chokladfontän där man kan doppa frukt och marshmallows. Och som pricken över i, finns även ett bord med utvalda ostar och kex. Alltsammans vackert serverat och den perfekta avslutningen på en lång middag. Som parentes kan nämnas att i läskkranarna hittar man ingen sockerfri dryck, men frågar man så kommer en burk till bordet.
Dukningen i matsalen, är enkel med vacker. Vita servetter med silvertryck, grangirlanger och diskreta julkulor hänger lite här och där. Julkänslan infinner sig direkt när man kommer in och man sitter gärna länge och myser. En väldigt bra start på julen helt enkelt.
Text, bild och film – Marlene Rindå Jikita, Martin Jikita – Jikitas på äventyr