Du i Fokus
ResorUpplevelser

Seniorer reser mer än någonsin

skriv ut
Sveriges mest köpstarka målgrupp är personer som fyllt 55 år, så kallade seniorer. De väljer att lägga alltmer av sina pengar på resande och har ökat sina utgifter för resande med över 20 procent på bara ett år och spenderar nu drygt 86 miljarder kronor per år på sitt stora nöje.

Seniorer reser mycket och ofta, och de allra flesta, 65 procent, föredrar att resa under hösten. Spanien toppar fortfarande listan när svenska seniorer väljer favoritresmål. Det visar den senaste SeniorBarometern, en undersökning genomförd av medlemsföretaget Smart Senior, där 5 160 seniorer medverkat och där sju av tio har uppgett att de reser utomlands.

Nästan var femte senior uppger att de spenderar mellan 10 000 till 15 000 kronor på semesterresor per år. Strax över två procent uppger att de spenderar mer än 100 000 kronor på resor per år. I snitt spenderar en svensk senior 28 620 kr per år på resor.

– Sveriges seniorer reser som aldrig förr och det ökar för varje år. Undersökningen bekräftar seniorernas, Sveriges köpstarkaste målgrupp, förkärlek för upplevelser och resor. De har tid, är resvana och har de ekonomiska förutsättningarna. Smart Senior anordnar själva seniorresor och märker tydligt ett ökat intresse för dessa resor, säger Mathias Lang, VD för Smart Senior.

37 procent uppger att de spenderar mer på resande i dagsläget än för fem år sedan. Närmare hälften av deltagarna åker utomlands två-tre gånger per år och stannar vanligtvis 1-2 veckor.

Spanien toppar fortfarande listan när seniorerna ska välja ut sina favoritresmål. På de fyra översta platserna ser vi samma favoritresmål som förra årets undersökning. USA är dock ett nytt resmål som kommit upp på fem i topp-listan.

De allra flesta seniorer, 65 procent, väljer hösten som favoritårstid att resa utomlands på, 51 procent, åker helst på våren. Under sommarmånaderna föredrar de allra flesta seniorer (81 procent) att stanna hemma.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Smartsenior.se

 

Visited 7 times, 1 visit(s) today