Du i Fokus
Resor

Riga – Kultur, arkitektur och shopping

skriv ut
Riga by night
Riga by night – Marlene Rindå Jikita

Vi svenskar har nära till en mängd spännande huvudstäder som är väldig enkla att ta sig till. Riga i Lettland är en av dem! Ett par timmar med flyg eller över natten med båt, så är man framme. Riga är en av de största städerna vid Östersjön och att komma via vattnet är att rekommendera.

Rigas hjärta är gamla stan och dess pulsåder floden Daugava. Gamla stan (Vecriga), som är stadens äldsta del, har växt fram under många århundraden och är arkitektoniskt riklig och mångfacetterad. Riga karaktäriseras av en av världens största samlingar av jugendstilhus. Stadens arkitektur bär också vittnesmål om dess utveckling, från grundandet 1201 till nutiden. Inte för intet har Riga inkluderats på UNESCO:s världsarvslista.

Det finns mängder av restauranger och caféer där du kan slå dig ner för en stund och det är väldigt billigt både att äta och dricka. Riga har en stor blandning av kulturer och erbjuder mat från en mängd olika länders kök. Staden lockar även med många museer, utställningar, parker, shoppingcenter, souvenir- och konstbutiker. Riga har ett rikt kulturliv och nästan varje helg arrangeras olika evenemang, konserter och festivaler. De mest populära är belysningsfestivalen Staro Riga, Museinatten, opera- och balettfestivalen, Rigas stadsfest, den 500-åriga julgranens utsmyckning, Go Blonde, midsommar och Jaunais vilnis.

Varje sommar arrangerars en operamusikfestival och i kyrkorna kan man lyssna på sakral musik. Orgelkonserterna i Rigas domkyrka är väldigt speciella, här finns en av de största och äldsta orglarna i världen. Besök i någon av Rigas kyrkor är ett måste! Precis som de unika hangarerna i Rigas centralmarknad samt kulturcentrat Spikeri. En intressant plats för promenader är stadsdelen Pardaugava, vars träbebyggelse skapar en atmosfär av en för flera hundra år sedan svunnen tid och en småstadskänsla. I stadsdelen Bolderaja kan du beskåda fästningen som skyddade Riga mot anfall från havet.

Riga Central Market
Central Market

20 minuters färd från stadskärnan ligger Mezaparks som är en populär plats för vila bland stadsborna. Här finns Rigas zoo, som är hem åt ett stort antal intressanta djur. I Lettlands etnografiska friluftsmuseum kan du kombinera en fin promenad längs Juglasjön med att beskåda olika gamla lettiska bondgårdar och prova på gammeldags hantverk.

Riga är en stad omgiven av vatten – på ena sidan finns havet, på den andra sidan flera sjöar, och i mitten delas staden av floden Daugava. Ta gärna en tur på Daugava i en träbåt och våga er på en endagsutflykt utanför huvudstaden – till Sigulda, Cesis, Kuldiga, Rundale, Jurmala eller någon av de närliggande naturparkerna. Det är enkelt att ta sig runt med kollektiva färdmedel som tåg, buss och spårvagn och finns mycket att se i omgivningarna runt Riga.

Oavsett hur länge man valt att stanna i Riga så är det inga problem att få dagarna at gå. Här finns hur mycket som helst att se och göra oavsett årstid. Vi kan absolut rekommendera en resa, kort eller lång, till Lettlands huvudstad!

Riga katedral
Katedral – Marlene Rindå Jikita
Riga gamla stan
Gamla stan

Text – Marlene Rindå Jikita

Visited 22 times, 1 visit(s) today