Du i Fokus
ResorUpplevelser

Res med ett syfte – åk på Vac-aid

skriv ut
Det finns idag ett brett utbud av möjligheter där du kombinerar semestern med att göra världen lite bättre. Hotell– och resesöksajten momondo.se listar en handfull tips för dig som är sugen på att åka på Vac-aid, där du som resenär kan upptäcka nya platser och njuta av solen samtidigt som du gör en meningsfull insats för lokalsamhällen runt om i världen genom att arbeta humanitärt.

Att engagera sig som volontär innebär kort och gott att en person utifrån sin egen vilja, frivilligt engagerar sig ideellt utan att få betalt. Vare sig du väljer att åka iväg på en resa dedikerad till volontärarbete eller om du väljer att baka in volontärarbete i din redan planerade resa får du en verklig möjlighet att göra skillnad genom att åka på Vac-aid.

Det finns en rad organisationer som arrangerar volontärresor i Sverige, där du som resenär kan skräddarsy ditt engagemang när du reser humanitärt – upplev en ny färgsprakande kultur medan du reser med ett meningsfullt syfte. Hotell– och resesöksajten momondo har listat en rad tips för dig som vill resa iväg på Vac-aid.

Utgå från dina personliga drivkrafter
Alla har vi olika åsikter kring hur man kan göra världen lite bättre. För dig som är en inbiten djurälskare finns det en rad inriktningar att engagera sig inom, du kan bland annat arbeta inom naturskydd och djurhållning eller med rehabilitering av utsatta djur. Möjligheterna är många. Som volontär inom socialt engagemang och omsorg finns det stora möjligheter att påverka samtidigt som du upplever livet som local i nya, färgsprakande kulturer.

1. Ta hand om djuren på den afrikanska savannen
Några av de mest populära projekten innefattar närarbete med savannens vilda djur, där arrangörerna strävar efter att skapa en större medvetenhet och respekt för naturens invånare. Här är Sydafrika en av de mest populära destinationerna.

2. Naturens beskyddare
För den äventyrslystne finns det även möjligheter att delta i spännande forskningsarbete i naturen tillsammans med naturskyddsexperter kring den ikoniska bergskedjan Himalaya.

3Havet är djupt
På häftiga destinationer som Fiji, Bali och kring Greklands kustband kan du som har ett intresse för det marina ta ett djupdyk ner i en rad olika projekt i syfte att rå om våra hav. Delfiner, havssköldpaddor och färgglada fiskar skulle tacksamt ta emot din hjälp.

4Bidra till barns utveckling i utsatta områden
Du som volontär kan bland annat kan undervisa på förskolor eller coacha det lokala fotbollslaget. Resmål som Ghana och Thailand erbjuds av en rad arrangörer.

5Gör din arbetspraktik inom medicin och hälsa
För dig som drömmer om en framtid inom sjukvården finns det en uppsjö av destinationer dit du kan åka på Vac-aid. Gör din praktik utomlands och stötta lokala sjukhus, och bidra till att fler människor kan få hjälp i utsatta situationer. Du kan även förmedla arbetsterapi till människor som annars blivit utan. En rad arrangörer möjliggör resor till destinationer där du verkligen kan göra skillnad.

Tre snabba tips för dig som vill åka på Vac-aid:

  • Vissa resor kan kräva förkunskaper inom vissa språk.
  • Vissa resor kräver att du uppfyller en viss ålder för att få delta.
  • Flygresa, försäkring och visum ingår sällan i priset – detta behöver du som resenär fixa på egen hand.

 

Text och bild – Momondo

 

Visited 10 times, 1 visit(s) today