Du i Fokus
ResorUpplevelser

Övernatta i Christopher Polhems bostad från 1700-talet

skriv ut

Falu Gruva i Dalarna är en av Sveriges äldsta gruvor. Här har malm brutits i flera hundra år. Av malmen framställde man sedan bland annat koppar, guld och silver. Äntligen finns det möjlighet att övernatta på det unika området vid Världsarvet Falu Gruva och inte i vilken byggnad som helst utan i Christopher Polhems tidigare bostad från 1700-talet.

Under 1600-talet var Falu Gruva Sveriges största och modernaste arbetsplats och svarade för mer än 70 procent av Europas kopparproduktion. Falu Gruva kallades Sveriges Skattkista och utvecklingen påverkade det ekonomiska, sociala och politiska läget i Sverige och Europa. Verksamheten lades ner 1992 och är idag ett välkänt besöksmål med visningar både under och ovan jord.

Äntligen finns det möjlighet att övernatta på det unika området vid Världsarvet Falu Gruva och inte i vilken byggnad som helst utan i Christopher Polhems tidigare bostad från 1700-talet. Den 12 maj slog Marie Claesson och Mats Johansson upp dörrarna för Gruvortens B&B. Byggnaden har helrenoverats och rummen har tapetserats med kopior av 1700-tals tapeter. ”Marie ler och säger glatt att rummens blommiga tapeter och trägolv förstärker känslan av att befinna sig på en viktig historisk plats”. Alla rummen har fått namn efter personer som har arbetat som Konstmästare vid gruvan samt deras fruar. En konstmästare var gruvans överingenjör som bland annat Christopher Polhem arbetade som vid Falu Gruva.

Falu Gruva kan nu erbjuda spännande aktiviteter i form av besök under jord, upplevelser i det nya interaktiva gruvmuseet, promenad runt det mäktiga dagbrottet och besök i de många historiska byggnaderna. I kombination med aktiviteterna finns en nybyggd lunchrestaurang och två caféer samt en mängd picknicbord. Gruvområdet erbjuder också en mängd lockande butiker inom trädgård, inredning, byggnadsvård och hantverk. Med Gruvortens B&B och de tidigare ställplatserna för husbilar så kan nu gruvområdet erbjuda saker att göra, någonstans att äta och bo.

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 9 times, 1 visit(s) today