Du i Fokus
ResorUpplevelser

Oceanbus Stockholm – en annorlunda sightseeing

skriv ut
Folk stannar, pekar och sliter snabbt fram kamerorna. Är det en buss de ser? Eller är det en båt? Det är nog en buss ändå, men den kör i vattnet. Reaktionerna när folk på stan ser Oceanbus är många, men ett är säkert och det är att alla tittar en gång extra.

Nordens första amfibiebus, Estelle, gjorde sin jungfrufärd i Stockholm 2014, som resultatet av en idé som vännerna Mikael Odell, Max och Paul Ekwall haft en tid. De har haft åtskilliga turer med olika myndigheter innan idén blev verklighet. Estelle är idag godkänd både som buss och båt och har sedan första turen varit en succé.

Amfibiebussen Estelle är tillverkad av ett amerikanskt företag som även byggt fordon till amerikanska militären och räddningstjänsten. Sedan några månader tillbaka har hon även fått en syster som heter Astrid, så nu går turerna ännu tätare! Bägge bussarna rymmer 42 passagerare, stämningen ombord är glad och avslappnad direkt när man kliver på. Chauffören/kaptenen och guiden skojar friskt och hjärtligt både med varandra och passagerarna.

Turen börjar på land. Guiden berättar om platserna som passeras; Dramaten, Stureplan, Humlegården och Karlaplan, efter Berwaldhallen och ambassaderna svänger man till höger och dyker ner i vattnet. Det är inget magiskt som händer, inga hjul som fälls in eller något liknande – man kör bara ner i vattnet och slår igång en propeller. Sen flyter man under Djurgårdsbron, förbi Junibacken, Vasamuseet och Gröna Lund. Vi rundar Skeppsholmen och Kastellholmen, ser bygget av nya Slussen och siluetten av Gamla Stan, passerar förbi Stockholms slott, under Skeppsholmsbron och sedan tillbaka till Djurgården där vi dök i.

Både Estelle och Astrid är 12 meter långa, 3,5 meter höga och väger 10 ton utan passagerare. Turen är populär både bland stockholmare och andra svenskar, men det kommer folk från hela världen för att åka amfibiebuss i Stockholm. Därför är turen guidad på både engelska och svenska, mestadels engelska men en enkel sådan som förstås av de allra flesta. Guidningen är informativ, lättsam och underhållande. Även de som är pålästa får ett och annat ”aha”.

Vi kan verkligen rekommendera en tur med Oceanbus i Stockholm! Detta är en annorlunda, informativ och rolig sightseeing där man får se många platser i Stockholm från en annan vinkel. Turerna går från Strömgatan hela året runt, förutom när isen lägger sig. En tur kostar 290 kr och tar ca 75 minuter, man bokar online för att vara säker på plats – men betalar i bussen.

En roligt sätt att se Stockholm!

 

Text – Marlene Rindå Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita samt Oceanbus

 

Visited 60 times, 1 visit(s) today