Du i Fokus
Hälsa & MotionResor

Mindfulness på Kanarieöarna

skriv ut
Det kan vara svårt att koppla av i den stressiga vardagen men under en vistelse på Kanarieöarna blir detta desto lättare. Ögruppens naturliga omgivningar ger naturligt plats åt avslappning och eftertanke och många besöker åker hit just för att praktisera mindfulness.

Tack vare de kanariska öarnas varierade natur samt lokalbefolkningens initiativ har Kanarieöarna blivit en av världens främsta destinationer för mindfulness, vilket betyder medveten närvaro och som består i övningar för att leva i nuet. Den lugna atmosfären som finns runt skärgården har lett till att föreningar bildats och temaresor utformats, där syftet är att praktisera yoga, meditation och andningsövningar. Mindfulness handlar dock inte bara om långsamma, mjuka rörelser och ett fridfullt sinnestillstånd, utan kan också innebära mer ansträngande aktivitet. Därför erbjuder nätverken och föreningarna sina gäster även möjlighet till bland annat surfing, dykning och vandring.

Teneriffa

Teneriffa ligger Teide, den högsta vulkanen i Spanien och den tredje högsta i världen. Många besökare väljer att bestiga Teide och meditera på dess topp under de tidiga morgontimmarna, medan solen stiger upp över havet. Reträttcentret Estilo Verde i Güímar, ligger mitt bland klippor och avokadoodlingar och är erkända för sin expertis inom yoga, mindfulness och meditation.

Gran Canaria

Gran Canaria är känd för sitt varierade landskap. Den norra delen av ön är grön och frodig medan landskapet på sydkusten är av mer karg karaktär. Vissa stränder har häpnadsväckande klippväggar och ljus sand, som Guayedra, medan andra har svart vulkanisk sand och glimtar av bergen i fjärran, som Güi Güi med utsikt över Teideberget. På retreaten Mahalo Healthy House i Las Palmas de Gran Canaria erbjuds yogalektioner, holistiska workshops samt utflykter till sevärdheter på ön.

Lanzarote

På södra delen av Lanzarote, fem minuter med bil från Playa Blanca, ligger de naturliga poolerna Los Charcones som är en utmärkt plats för ett svalkande dopp. I mitten av ön, omgivet av vingårdar, ligger Shama Retreats. Här serveras veganska och vegetariska menyer med råvaror skördade i deras egen trädgård.

Fuerteventura

Fuerteventuras kust är över 150 kilometer lång och här kan de som utövar yoga, meditation och liknande aktiviteter se att varje strand skiljer sig åt. Casa de La Pared är ett center som erbjuder bland annat kurser i så kallad mindful surfing samt yoga.

La Palma

La Palma är känd för sin klara himmel. Därför byggdes ett astronomiskt observatorium på toppen av Roque de los Muchachos – ett berg som ligger över 2000 meter över havet. Här kan besökare, antingen på egen hand eller tillsammans med astronomer, titta upp mot och beundra den vackra stjärnhimlen.

La Gomera

Lagerskog är en typ av subtropisk skog som har funnits i miljontals år och La Gomeraär en av få platser i världen där denna fortfarande växer. Här finns sammanlagt 650 kilometer långa vandringsleder där vandrare kommer bort från civilisationens brus finner ett inre lugn. Parador de la Gomera erbjuder retreater för trötta sinnen med yoga, meditation, massage, utflykter samt samtal om mindfulness.

El Hierro

El Hierro kan besökare uppleva den nya trenden undervattensmeditation. Vattnet runt ön är en del av La Mar de las Calmas, som är ett av tre marina reservat på Kanarieöarna. Freediving El Hierro specialiserar sig på fridykning och kurser i undervattensmeditation.

La Graciosa

Den minsta av Kanarieöarna är La Graciosa och på denna ö lever endast cirja 700 invånare. Detta gör ön till den perfekta platsen för de som söker en semester bortom stadens puls och oljud. Yogi José Antonio Machados retreat är ett paradisiskt gömställe och en utmärkt plats att upptäcka denna lilla ö på.

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 40 times, 1 visit(s) today