Du i Fokus
ResorUpplevelser

Julbord och Vegan-meny på Birka Cruises

skriv ut
Birka Cruises kommer med flera intressanta nyheter i år. Under hösten har man lanserat nya viner och en helt ny meny för veganer. Julbordet är dock traditionellt och man känner igen sig från föregående år. Här finns det mesta som en traditionellt julbord ska ha.

På Birkas julbord finns i år inte mindre än nio olika sillar, bla nyheterna har vi senap- och maltwhiskysill och havtornssill. Är det något köket på Birka kan så är det sill, alla är riktigt goda! Här finns också olika smaksättning på strömming samt flera olika sorters lax. Självklart hittar man även skinka, syltor och klassikerna lutfisk och Janssons Frestelse som man också lyckats bra med. På dessertbordet trängs mandelmusslor med hjortrongrädde, ris á la Malta, ostar och mängder med godis!

Julbord och vegan-meny 2 Birka Julbord och vegan-meny godis Birka

Äter man middagen finns allt med, väljer man istället lunchen är utbudet något mindre.

Birka Cruises ligger alltid i framkant och förnyar sig ständigt. Företaget är miljöcertifierat och M/S Birka är ett av världens mest miljöanpassade kryssningsfartyg. Nu riktas fokus mot hälsoaspekten och man kan numera erbjuda den första helt veganska kryssningsmenyn i Sverige. Detta är gjort i samarbete med kocken Maximillian Lundin som bland annat skrivit kokboken Miljödieten. Maximillian Lundin har tillsammans med Birkas kökschefer satt ihop en både hälsosam, god och vacker meny som inte bara ska locka veganer utan även andra som vill äta mer hälsosamt och testa nya smaker.

Menyn består av  långgrillad zucchini med rökmarinad, kikärtspani med dill och spiskummin och slutligen sorbet på hallon till dessert. Alla rätter har passats ihop med drycker som passar bra till. Detta är ett första försök som man hoppas utöka med tiden. Just den här menyn kan avnjutas tom 10 januari. Ett alternativ till julbordet eller till lunchen dagen efter.

Julbord och vegan-meny vegan förrätt Birka Julbord och vegan-meny vegan huvudrätt BirkaJulbord och vegan-meny vegan efterrätt Birka

 

Som grädde på moset bjuder man även på julshow med alla de traditionella och härliga jullåtarna. Får man inte julstämning av detta, så får man det aldrig!

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 40 times, 1 visit(s) today