Du i Fokus
Resor

Hastings – Bäst på fish & chips

skriv ut
När man säger Hastings får många en drömmande blick och börjar genast prata om språkresan de varit på som unga. Alla minns samma saker; hur sommaren var varm och skön, att måsarna skränade och hur de satt på piren med sin sommarromans och sörjde att språkresan snart var över. Men Hastings är mer än språkresor och skränande måsar, här finns en rik historia, den bästa fish & chips du kan hitta och härliga stränder med söta små badhytter. 

Hastings är en kuststad belägen vid Engelska kanalen i East Sussex i England, som grundandes på 700-talet och därmed genomsyras av en rik historia. Vem har inte hört talas om Slaget vid Hastings? Slottsrutinen på West Hill och de långa stränderna dominerar staden, året 1066 återkommer överallt och kommer alltid vara förknippat med den här pittoreska och fridfulla lilla staden vid havet. Hastings är mysigt och litet med allt inom räckhåll, stranden och strandpromenaden. Det är en känd fiskestad, men även en populär semesterort dit många turister reser just för sol och bad. Men staden är även mysig på våren och tidigt på hösten, då det är nästan tomt på turister.

Stadens centrum är känd för sina smala gator och sina hus byggda i tudorstil. Den är också känd för sin långa pir som byggdes 1872 och som blev ett populärt nöjes och musikställe för både gamla och unga. Piren som nästan förstördes av en brand har nu renoverats och öppnats igen. Från piren kan man uppleva magiska solnedgångar som gjorda för romantik. På 1960- och 70-talen utgjorde piren scen för några av världens mest kända musiker, såsom Jimi Hendrix och The Rolling Stones. Fortfarande spelas levande musik och det visas teater- och cirkusföreställningar där.

Hastings var en känd hamn för smugglare för många, många år sedan. Det finns hemliga gångar och grottor och tecken på några av de äldre husen. Man kan gå på sk Smuggler Adventures och se de tunnlar i berget som använts av smugglare och som även se hur de levde och gick till väga med smugglingen. Självklart är ett besök på Battle Abbey, där Slaget vid Hastings ägde rum, ett måste. Battle ligger knappt en mil från Hastings och är en mindre stad som genomgående handlar om slaget på tusentalet. Här kan man gå runt slagfältet, träfigurer och informationsskyltar illustrerar hur slaget gick till. Området är både intressant och idylliskt. Detta är ett måste för den som är intresserad av historia men även för den som vill veta med om England och dess historia.

Vill man bo bekvämt och ha det där lilla extra så är Swan House ett tips. Swan House ägs av Brendan McDonagh som är bibliotekarien som ville göra något annat och bli mer kreativ. Mitt i Gamla stan inne i Hastings har han skapat en oas i sitt korsvirkeshus från 1490. Här finns fem rum där varenda detalj är noga uttänkt och inredningen lika noga utvald. I varje rum finns färska blommor i vackra vaser och schampo i små kristallflaskor. I det gemensamma vardagsrummet spakar oftast en mysig brasa framför de bekväma sofforna. Här finns även en liten bakgård där man kan äta sin frukost en solig dag. Detta är verkligen en plats för avkoppling där värden gör allt han kan för att du ska bli nöjd med din vistelse. Boka i god tid – rummen är ofta uppbokad långt i förväg.

För den som är intresserad av arkitektur och foto är staden extra intressant. Byggnaderna är mycket speciella med sina svarta färg och båtar som står uppdragna mellan husen. Här finns ingen småbåtshamn, utan alla båtar dras upp på stranden. Överallt ser man hur fiskare putsar, fejar och tar hand om sina ögonstenar som oftast även är deras levebröd. Måsarna samlas förstås vid båtarna på jakt efter god fisk.

Man kan ta sig hit på flera sätt. Vill man inte köra själv, så går det bra att flyga till London och sedan ta tåget. Tågen går ofta och det är promenadavstånd till stationen i stort sett vart man än väljer att bo i staden. Tills sist så får man inte missa Maggie´s som, enligt många, har landets bästa och största portion fish & chips. Restaurangen är liten med ganska få platser, det bästa är att ta med sig maten ut på stranden och njuta i solen.

Tycker man om den engelska landsbygden så är Hastings väl värt att besöka. Mer genuint blir det knappast och några dagar på stranden är ju aldrig fel.

 

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

 

 

Visited 8 times, 1 visit(s) today