Du i Fokus
Resor

Fira jul i solen på Kanarieöarna

skriv ut

Byt ut decemberstressen mot en jul med sol och sinnesro. Ett julfirande på Kanarieöarna bjuder på soliga dagar på stranden, då temperaturen i havet och på land förblir lika behagliga på vintern som under sommaren. Samtidigt ges möjligheten att utforska öarnas unika jultraditioner som kanariskt julbord och festligheter i form av parader och föreställningar.

Kanariska jultraditioner

I december välkomnar Gran Canaria julen med en spektakulär julkrubba skulpterad i sand av olika internationella konstnärer på stranden Las Canteras. På Lanzarote har traditionen ”Ranchos de Pascua” firats runt jul i över 400 år. Under festligheterna promenerar lokalbor längs gatorna och sjunger sånger samtidigt som de spelar instrument som kastanjett och tamburin för att hedra och minnas de döda.

Om du befinner dig på Kanarieöarna den femte januari, kan du uppleva en betydelsefull spansk tradition: de tre vise männens parad. Melchior, Gaspar och Balthasar tågar längs gator och torg, innan firandet kulminerar med gåvor till alla barn. En annan tradition är “Autos de Reyes”, som levandegör historien om de vise männens resa till Betlehem. ”Auto de Reyes” äger även den rum den femte januari i städer som Agüimes, på Gran Canaria, El Sauzal och Tejina på Teneriffa samt Garafía på La Palma.

Kanarieöarnas söta julbord

På Kanarieöarna finns många delikatesser att njuta av, och under julen kan du bland annat smaka på den söta bakelsen “truchas”. Denna traditionella festdessert är typisk för det kanariska julbordet och bakas med ingredienser som sötpotatis, pumpa, mandel, ägg och citron. Receptet på denna söta och spröda bakelse har gått i arv från generation till generation.

Välkomna det nya året med ett dopp

Trots att det är jul är temperaturen i havet och på land runt Kanarieöarna lika behaglig som under sommaren. Vid stranden Las Canteras på Gran Canaria samlas varje år både lokalbor och besökare för den inofficiella traditionen att välkomna det nya året med ett uppfriskande dopp.


Text och bild – Pressmaterial

Visited 46 times, 1 visit(s) today