Du i Fokus
ResorTeaterUpplevelser

En heldag med Shakespeare i Stratford Upon Avon

skriv ut
Bara en knapp timme från Brimingham ligger Stratford Upon Avon.  En liten vacker stad på den engelska landsbygden som är känd som William Shakespeares egen by. Här finns hela hans liv och allt går faktiskt att se på en enda dag om man vill.

Stratford Uopn Avon är litet och platt och har bara 2-3 vägar åt ena hållet och lika många åt det andra. Man kan alltså ta sig lätt till fots överallt och allt finns inom gångavstånd. Shakespeare föddes 1564 och delar av huset han föddes i, Birth House, är fortfarande intakt från den tiden. Birth House är ett litet fint hus som byggts ut och om under åren, med en liten vacker trädgård. Rummen är återställda så man verkligen får en känsla av hur det var på den tiden och i alla rum finns guider i tidsenliga kläder som berättar om hur det var då och om Shakespeares uppväxt.

Ska man ta allting i tidsordning står skolan näst på tur. Shakespeare Schoolroom & Guildhall ligger 5 minuter bort och är verksam än idag. Det är med lite “Harry-Potter-Feeling” man går upp för de gamla trapporna till skolsalarna. Rektorer sedan många generationer tillbaka tittar ner på oss och de gamla bänkarna står kvar och används till viss del fortfarande. Skolan används som sagt än idag, men de gamla skolsalarna används mest för att visas upp. Här är mycket historia i väggarna, det både känner och ser man av allt klotter som är kvar. Skolan användes även som Tingsrätt där Shakespeares far var nämndeman under en tid.

Shakespeare flyttade som vuxen till London men återkom efter en tid till Stratford Upon Avon och flyttade in i New Place som ligger mittemellan huset han föddes i och skolan. Huset finns dock inte kvar, då ägaren efter Shakespeare tröttnade på folk som ville titta på huset och inkräktade för mycket – så han rev det! Men man har markerat var huset stod och var de olika delarna av huset var i den trädgård som finns kvar och i grannhuset har man en liten utställning om huset. En otroligt fin trädgård, med flera vackra och spännande statyer med motiv från Shakespeares olika pjäser.

William Shakespeare gifte sig med Anne Hathaway 1582. Huset Anne bodde och växte upp i står fortfarande kvar och benämns numera som Anne Hathaways Cottage. Från New House tar det ca 15-20 minuter att gå dit, med taxi bara fem minuter. Även detta hus är återställt som det var på 1500-talet med möbler och trädgård som då. Trädgården är fantastisk! Här trängs mängder med blommor, äppelträd i långa rader och små inramade lundar här och där. Det var i detta hus Shakespeare hämtade Anne och bad om hennes hand.

På väg tillbaka kan man besöka Hall´s Croft där Shakespeares ena dotter bodde. Ett hus i ungefär samma stil som de andra, men lite finare – de var lite rikare och hade det lite bättre. Även här finns en överdådig trädgård och en liten medicinsk utställning på övervåningen. Bara ett stenkast från Hall´s Croft ligger den vackra kyrkan där nästan hela familjen ligger begravd. Familjen ligger alltså begravda inne i kyrkan, inte på kyrkogården. Det hade Shakespeare sett till innan han dog och betalat för, som man kunde göra på den tiden när man var rik och berömd.

För att avsluta dagen ska man självklart gå på teater! Här ligger Royal Shakespeare Theater som oftast visar någon av alla Shakespeares pjäser. Just nu visas Julius Caesar som är en blodig föreställning om makt, lögner, konspiration och mordet på den romerske ledaren och statsmannen Julius Caesar. Otroligt sevärt och särskilt på hans egen teater. Man kan gå rundvisning inne på teatern, äta middag och besöka tornet med milsvid utsikt över hela staden.

På en dag kan man alltså följa William Shakespeare i fotspåren från vagga till grav och samtidigt se den fantastisk vackra staden han växte upp i. Stratford Upon Avon är mer än Shakespeare och är än idag ett marknadscentrum. Här kan man köpa färska produkter från området på Farmer’s Market och man hittar charmiga heminredningsföremål på Arts and Crafts Market. De två marknaderna hålls växelvis varannan lördag i närheten av stadens tågstation, och de är ett pittoreskt inslag man inte får missa under sin resa.

Man kan även beundra klocktornet i stadens centrum. Tornets gotiska design pryds av ingraverade lejon och örnar. Eller lära mer om livet på 1500-talet på närbelägna Tudor World Museum vid Sheep Street, där man dessutom hittar gott om restauranger. Stratford Upon Avon är en fantastisk plats med massor av historia, vackra byggnader och otroligt mysiga miljöer.

Stratford-upon-Avon ligger 3,5 mil söder om Birmingham och 16 mil nordväst om London. Närmaste storstad är Warwick, som ligger 13 kilometer nordöst om staden och även den har mycket intressant att bjuda på. Enklast flyger man till Birmingham Airport och tar tåget till Shakespeares hemstad. Det går snabbast och är billigast.

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 31 times, 1 visit(s) today