Du i Fokus
Resor

Downton Abbey på riktigt

skriv ut
downton abbeyEfter sex säsonger är det nu bara ett par avsnitt kvar av den populära tv-serien Downton Abbey. En serie som haft hundratusentals tittare under åren och som nu finns i sin helhet på blue-ray och dvd så att ännu fler ska kunna njuta av serien.

Vi är många som gärna skulle vilja se huset med den intressanta historien om den hjärtliga familjen, men är det verkligen möjligt? Visst är det möjligt, men det är inte helt enkelt.

Highclere castle som huset egentligen heter, ligger söder om staden Newbury i grevskapet Berkshire. Ungefär en och halv timmes tågresa från London med expresståg eller buss till Newbury. Självklart kan man hyra bil redan på flygplatsen om man tycker det är okej att köra i vänstertrafik.

Tänk på att boka entrébiljetter till huset i förväg och i god tid! Det går att få tag i några få biljetter som släpps i entrén varje dag, men det kan vara ett risktagande när man åkt hela vägen dit. Slottet har öppet torsdag-söndag, från mitten av juli till mitten av september. Entrén till slottet, utställningarna och trädgården, kostar ca 160 kronor. Enbart slottet och trädgården, 100 kronor.

Innan tv-serien startade hade slottet ett par hundra besökare per dag, nu sätter man en gräns vid 1300. Highclere Castle var, som många andra engelska slott, fallfärdigt. Med tv-seriens hjälp och den engagerade grevinnan Fiona Carnarvon kan man nu bevara huset och låta ännu fler se det.

Till vardags huserar grevinnan och hennes make i en del av slottets drygt 200 rum, dess enorma ägor och den 400 hektar stora trädgården. Man tror att det är så många rum, ingen vet helt säkert. Här finns 60 anställda, betydligt färre än under Downton Abbey-epoken då de var 200. I dag har man endast en butler vars roll inte alls är densamma som när Mr Carson regerar över husets anställda.

Tv-serien spelas faktiskt in på två ställen, inte enbart i det ståtliga huset. Alla köksscener spelas in i studio och allt det andra på plats i Highclere Castle. Detta gör att skådespelarna inte träffas allihop särskilt ofta. Utan bara när det är scener med festligheter eller större sammankomster. Som besökare kan man alltså inte se köket från serien, för det finns inte. Bokstaven C går att utläsa i mosaikgolven lite här och var och är anledningen till att författaren Julian Fellows döpte familjen till Crawley.

Det är med andra ord inte jättelätt att besöka insidan av huset, men väl värt ett besök. Även om inte hela huset används till inspelningen och heller inte visas upp helt och hållet, så känner man igen sig. Kanske något att planera för när serien är slut och saknade efter karaktärerna blir för stor. Då kan man också se hela serien från början till slut på blue-ray eller dvd och kanske njuta av ett glas vin med samma namn.

Vi är nog många som aldrig kommer att sluta hoppas om en fortsättning av serien.

Bilder – pressmaterial, text – Marlene Rindå Jikita

 

 

Visited 31 times, 1 visit(s) today