Du i Fokus
Resor

12 mindre besökta naturmål i Halland

skriv ut

Halland har seglat upp som ett av de hetaste besöksmålen för naturintresserade i södra Sverige. Det stora intresset för att vandra och besöka naturen i Halland har märkts på fulla parkeringar och den stora mängden besökare till populära naturmål runt om i länet.

För att sprida alla naturintresserade hallänningar och besökare till fler ställen tipsar vi här om lite mindre kända naturmål i Halland. Ladda gärna ner appen  “A day in Halland” där du får tips på ännu fler naturupplevelser, eller läs mer på Naturupplevelser i Halland.

Gäddeviks naturreservat i Kungsbacka
Det vackra naturreservatet består av två skogsklädda uddar som skjuter ut i sjön Lygnern. Området utgörs till stor del av bokskog och på de äldre bokarna finns en rik flora med hotade arter. Gäddevik har även ett rikt djurliv.

Björkekullen i Falkenberg
Björkekullen är ett gammalt torpställe som är omgivet av ett naturskönt och småskaligt odlingslandskap. Här möter besökaren vacker natur tillsammans med höga kulturhistoriska värden. Vid Björkasjön i västra delen finns en mindre badplats. Du kan även ta en promenad runt sjön på den markerade vandringsleden.

Bosgårdsfallet i Hylte
Upplev naturen vid Bosgårdsfallet, strosa runt på vandringsstigarna och fascineras av det 11 meter höga vattenfallet. En perfekt plats att packa upp picknickkorgen på och samtidigt lyssna på bruset av vattenfall i bakgrunden.

Mårås naturreservat i Hylte
Mårås är hemvist för en lång rad sällsynta växter och djur som kräver gammal, orörd bokskog. Njut av stillheten under skogens täta lövverk på den 2,3 kilometer långa vandringsleden som går genom naturreservatet.

Biskopstorp i Halmstad
Biskopstorp är ett av södra Sveriges största skogsreservat. Här finns flera fina och lättillgängliga vandringsleder i mäktig sprickdalsterräng och med porlande bäckar och sjöar, gammelskogar och skogsbetande tamboskap.

Hållsundsudde-Sönnerbergen, Kungsbacka
Här vandrar man på hedmark och bland klippor, med fin utsikt mot ön Nidingen och dess fyr. Det saknas markerade vandringsleder, men i naturreservatet finns många välnötta stigar och dessutom flera fornminnen, två gamla lotsbostäder och en lotsutkik.

Vandringsleder i Bua, Varberg
Varva vandring på klippor med stigar i den vackra och storslagna naturen längs vandringslederna på Buahalvön. Passa även på att ta en avstickare ut till Krokstad fyr för fri sikt mot horisonten.

Kungsjölederna i Varberg
Välj mellan nio olika turförslag för en härlig dagsvandring! Pausa vid någon av de fina rastplatserna och njut av vackra vyer bland sjöar och skog.

Naturreservatet Yttra berg i Falkenberg
I naturreservatet Yttra Berg möter du ett landskap som var vanligt förr, med hamlade träd, slåtterängar, odlingsterrasser och fägator. En bra överblick över de vackra omgivningarna får man om man går upp på höjden Store Bergsåker, varifrån utsikten är magnifik.

Långhultamyren i Halmstad
Långhultamyren är ett vidsträckt och välbevarat myrkomplex med storslagen utsikt från Långhulten. På myren finns gömslet, ett mindre hus där man kan övernatta på enkla träbritsar och skåda orrspelet på myren.

Göstorp i Laholm
Att vandra i skogarna i Göstorp bjuder på en varierande natur. På flera ställen bryter fuktstråk med björk och alsumpskog genom ädellövskogen. I bokskogen är det sparsamt med växtlighet på marken men i ekskogen finns det gott om blåbärsris och kruståtel. Här finns även Hallands största sluttningsmyr.

Mästocka ljunghed i Laholm
Att besöka ljungheden i Mästocka är en resa i tiden. Längs reservatets två markerade stigar, finns flera naturliga utsiktspunkter med vackra vyer över heden. Här är även Hallands landskapsblomma, hårginsten, vanlig och en tidig vårmorgon kan man med lite tur få höra orren spela.

 

Text och bild – Visit Halland

 

Visited 44 times, 1 visit(s) today