Du i Fokus
Mode & Skönhet

Så mår fötterna bäst i klackar

skriv ut

Sommarsäsongen är här, likaså högtiden för pumps och högklackade sandaler. En utmaning för fötterna. Klackens position och tjocklek är avgörande för skons bekvämlighet, och framför allt att skon har en bra dämpning för trampdynan. Men det finns fler knep för att orka bära klackar hela natten.

Vanligaste orsakerna till att högklackat är en pina att gå i under lång tid är att trampdynan utsätts för mer belastning är normalt. Även tårna får ett tryck de inte är vana vid samt att öppna skor med klack saknar stöd för foten.

– I platta skor fördelar man kroppsvikten 50 procent på hälen och 50 procent på trampdynan. När man istället går i höga klackar fördelas vikten på foten helt annorlunda. Ända uppemot 90 procent hamnar på trampdynan. En av de viktigaste delarna för att orka gå länge i högklackat är därför att dämpa för trampdynan med en mjuk sula i till exempel gel med klister på undersidan, säger Martina Edvardsson Produktkoordinator på Brunngård Group.

För att orka gå i högklackade skor och sandaler länge, tänk på:

Skor i skinn
Ett av de vanligaste misstagen när man köper högklackade skor eller sandaler är att man väljer ett par som inte är i skinn. Då är skon ofta gjord av plast som bidrar till varma, svettiga och uppsvällda fötter. Detta gör i sin tur att man får skav.

Klackens placering och bredd
Klacken ska vara placerad precis rakt under hälen. Om klacken sitter för långt bak eller för långt fram blir det mer ostabilt och jobbigare att gå. En bredare klack är bekvämare för foten.

Stabila för foten
Leta efter en sko som känns så stabil som möjligt för foten. Även om de alltid kommer vara skillnad från platta skor så finns de olika grader av stabila skor även inom högklackade pumps och sandaler.

Dämpning för trampdynan
Att dämpa för trampdynan är en gyllene nyckel för en bättre komfort av högklackade skor och sandaler. Det finns sulor i både gel och läder som avlastar på rätt sätt. Samtliga har klister på undersidan för att ligga still i skon. Dessutom är naturfärgat läder och transparent gel diskret i skon.

Tunna strumpor eller silkesspray
Tunna strumpor minskar friktionen mellan fot och sko och minskar därmed skav som kan uppstå. Sommartid vill man helst inte bära tunna strumpor och då finns friktionsspray att spraya på foten. Den ger en silkeslen känsla som tar upp friktionen istället för att huden ska göra det. En så kallad osynlig strumpa, som dessutom doftar gott.

 

Text och bild – Brunngård

Visited 30 times, 1 visit(s) today