Du i Fokus
Mat & Dryck

Silver till Sverige i Bocuse d’Or

skriv ut
Det är bara en enda svensk som hittills lyckats vinna en guldmedalj i Bocuse d’Or, men det har blivit några andra platser och även denna gång snubblade man på mållinjen. Under onsdagskvällen stod det klart att Sverige vinner en silvermedalj i världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Guldet gick till Danmark och bronset till Norge, en Nordisk trio i topp alltså. 

Sebastian Gibrand och hans team Tommy Myllymäki (coach),  Gustav Leonhardt (assistent/commis) och Henrik Norström (President) kvalade in till den stora VM-finalen i Lyon med en silvermedalj från Bocuse d’Or Europe i Turin förra året.

Att få tävla i Bocuse d’Or har varit en mångårig dröm. Att nu stå på pallen i den mest betydelsefulla av tävlingar inom gastronomi känns otroligt. Jag kan inte nog tacka Svenska Bocuse d’Or Akademien, Gastronomi Sverige och hela det oerhört dedikerade svenska teamet, säger en omtumlad Sebastian Gibrand.

Sebastian har en övertygelse i sin matlagning att de godaste smakerna kommer fram när han vågar vara innovativ i sina val och litar på sin intuition. Han sticker också ut i sina presentationer där inspirationen ofta kommer från arkitektur och design. Inför världsfinalen i Lyon valde han att hylla Nobelpriset och pristagare genom tiderna för deras fantastiska upptäckter och banbrytande arbete. Och med dem i åtanke förberedde hans sitt livs måltid.

Den första av de två svenska tävlingsrätterna bestod av Chartreuse med purjolök, jordärtskocka, gurka och krämiga skaldjur med tillhörande creme på ostron och persilja samt en sås på musslor och vitvin. Den andra tävlingsrätten, som serverades på ett ståtligt fat inspirerat av Nobelfesten, bestod bland annat av ugnsrostad kalvrack fylld med kalv- och anklever, brässerat shortrib på kalv, variation av svamp samt tartelette av örter och kronärtskocka med vintergrönt.

De båda rätterna som ledde till medaljen tillagades på 5 timmar och 35 minuter och presenterades för en jury om 12 personer för respektive rätt. Rätterna och teamen bedöms på smak, prestation, design, teknisk kunskap, organisation och kreativitet. Men det är alltid den godaste maten som vinner. Vi fick äran att smaka maten i den sista provlagningen och konstaterar att det kan vara något av det godaste vi ätit. Såsen i den första rätten var helt magisk!

Sebastian Gibrand är ursprungligen från Helsingborg men bor sedan flera år i Stockholm. Han har ett förflutet från bland annat Oaxen Krog & Slip och Studio Franzén. Sedan 2011 driver han sin egen konsultverksamhet Gibrands Gastronomi i Stockholm. På frågan om hans egen favoriträtt svarar han skrattade Flygande Jakob, men ändrar sej snabbt och säger köttfärslimpa. Vi gissar att hans köttfärslimpa är den saftigaste som går att få och vi är nyfikna på receptet.

Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Gastronomi Sverige och Svenska Bocuse d’Or Akademien.

 

Text & bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 1 times, 1 visit(s) today