Pasta- och köttfärsgratäng

skriv ut
4-6 Portioner
  • 400 gr okokt pasta
  • 400 gr valfri färs
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 dl chilisås (tomatbaserad)
  • 1-2 msk olja
  • 1 msk torkad basilika
  • 1 bukett broccoli
  • 4 dl mjölk
  • 100 gr riven ost
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 buljongtärning
  • 2 dl hett vatten
  • Salt
  • peppar
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Koka pastan “al dente” efter anvisningar på paketet. Ansa broccolin och låt koka med de sista två minuterna.

Hacka löken och pressa vitlöken. Bryn färsen i oljan, tillsätt lök och vitlök och låt fräsa ihop någon minut. Lös upp buljongtärningen i det heta vattnet och häll ner i pannan tillsammans med chilisås och basilika. Låt puttra ihop till en såsig konstisens, spä med pastavatten om det blir för torrt. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.

Lös upp majsstärkelsen i lite av mjölk. Koka upp resten av mjölken samt den utblandade majsstärkelsen, under omrörning tills den tjocknar. Dra av från plattan, smaka av med salt och peppar. Blanda ner osten och låt den smälta i mjölken.

Häll av pastan och varva pasta, köttfärssås och ostsås i en ugnsfast form. Ostsåsen skall var i sista lagret, på toppen. Gratinera i ugn ca 15-20 minuter.

 

 

För er Viktväktare:

Mitt WW: Grön 78, Blå 78, Lila 78 för hela formen o man använder 1 msk olja, lättmjölk, nötfärs 10% och ost max 12%. Blir färre Sp om man använder tex quornfärs.

 

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita