Du i Fokus
Mat & Dryck

Lakritsfudge

skriv ut
Till 25-30 bitar behöver du:
  • 3 dl socker
  • 3 msk lakritssirap (tex Lakritsfabrikens)
  • 1,5 dl grädde
  • 50 g smör
  • 1 msk vaniljsocker
Gör så här:

Häll i alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Låt koka kraftigt 7-10 minuter och rör om då och då. Gör kulprovet för att se när smeten har lagom konsistens (droppa lite smet i kallt vatten, när de går att forma smeten till en kula med fingrarna är den lagom). Vill man ha dajm så forsätt koka tills sockret har karameliserats riktigt ordentligt och hela smeten har en mörkbrun färg.

Häll smeten i en baklåtspappersklädd form (ca 20 x20 cm) och ställ svalt. När fudgen stelnat skär du den i bitar.

Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita

Visited 42 times, 1 visit(s) today