Kyckling Marengo
4 portioner
- 500 gr kycklingfilé
- 1 påse steklök (ca 250 gr)
- 1-2 msk smör- & rapsolja
- 1-2 vitlöksklyftor
- 2 burkar hela champinjoner
- 1 konservburk cocktailtomater
- 1 buljongtärning (kyckling)
- 3 dl matlagningsgrädde
- 2 dl vitt vin
- 1/2 dl hett vatten
- 1 tsk torkad rosmarin
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad basilika
- salt
- peppar
Gör så här:
Strimla kycklingen och fräs den i hälften av fettet i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Häll över i en skål och ställ åt sidan. Häll av vattnet av champinjonerna, har ner dem i grytan och fräs dem tills vätskan är borta.
Skala lökarna och dela dem på hälften. När champinjonerna börjar “gnissla” tillsätts resten av fettet och löken. Pressa ner vitlöken i grytan och blanda om. Låt alltsammans fräsa ihop 2-3 minuter.
Häll tillbaka kycklingen, ha i tomaterna, grädden, vinet och örterna. Lös upp bujongtärningen i det heta vattnet och tillsätt även det. Blanda om och låt sjuda under lock ca 15-20 till en krämig konsistens. Låt koka utan locka sista minuterna. Smaka med salt och peppar.
Servera med tex ris och en fräsch sallad.
För er Viktväktare:
Points: 14 P för hela grytan om man använder 4%-ig matlagningsgrädde, matlagningsvin och 1 msk smör- & rapsolja. Lägg till P för ris.
Personliga Points: 13-21 PP för hela grytan om man använder 4%-ig matlagningsgrädde, matlagningsvin och 1 msk smör- & rapsolja. Lägg till PP för ris.
Mitt WW: Grön 15, Blå 10, Lila 10 för hela grytan om man använder 4%-ig matlagningsgrädde, matlagningsvin och 1 msk smör- & rapsolja. Lägg till Sp för ris.
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita