Kyckling Marengo

skriv ut
4 portioner
  • 500 gr kycklingfilé
  • 1 påse steklök (ca 250 gr)
  • 1-2 msk smör- & rapsolja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 burkar hela champinjoner
  • 1 konservburk cocktailtomater
  • 1 buljongtärning (kyckling)
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl vitt vin
  • 1/2 dl hett vatten
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • salt
  • peppar
Gör så här:

Strimla kycklingen och fräs den i hälften av fettet i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Häll över i en skål och ställ åt sidan. Häll av vattnet av champinjonerna, har ner dem i grytan och fräs dem tills vätskan är borta.

Skala lökarna och dela dem på hälften. När champinjonerna börjar “gnissla” tillsätts resten av fettet och löken. Pressa ner vitlöken i grytan och blanda om. Låt alltsammans fräsa ihop 2-3 minuter.

Häll tillbaka kycklingen, ha i tomaterna, grädden, vinet och örterna. Lös upp bujongtärningen i det heta vattnet och tillsätt även det. Blanda om och låt sjuda under lock ca 15-20 till en krämig konsistens. Låt koka utan locka sista minuterna. Smaka med salt och peppar.

Servera med tex ris och en fräsch sallad.

 

För er Viktväktare:

Mitt WW: Grön 15, Blå 10, Lila 10 för hela grytan om man använder 4%-ig matlagningsgrädde, matlagningsvin och 1 msk smör- & rapsolja. Lägg till Sp för ris.

 

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita