Du i Fokus
Mat & DryckUpplevelser

Julen har börjat på Tallink Silja

skriv ut

Först ut att servera julbord, av kryssningsbolagen 2022, är Tallink Silja. Redan i torsdags dukades den första buffén upp på Symphony, Serenade samt Baltic Queen. Vi har kikat lite extra på hur Silja Symphony startar julen i år.

Tallink Silja har ungefär samma utbud på alla sina fartyg, här serveras såväl klassiska favoriter som spännande smaker från länderna runt Östersjön, samt ett stort urval veganska alternativ. De har alltid varit bra på vegetariska rätter och desserter.

Julbordet dukas upp i Grande Buffé och det första man möts av är ett stort, runt dessertbord. Lite udda kan tyckas att ha efterrätterna först, men det är effektfullt och känns inbjudande. Efter det runda dessertbordet öppnas en värld av julmat. Här finns tio olika sillsorter, flera olika former av lax, samt lådor på både längden och tvären. En svensk Janssons frestelse trängs bland finska lådor, här saknas ingenting. Jo, det gör det ju faktiskt… det finns vare sig dopp i grytan eller lutfisk, förmodligen för att det inte är särskilt populärt på just det här fartyget.

Här fullständigt dignar det av mat, men köerna är ändå hanterbara. Stationerna med förrätter och kallskuret är många, så det går snabbt att plocka åt sig det man önskar. Varmrätter och efterrätter har två stationer vardera, den veganska hörnan har dock bara en – men det verkar å andra sidan räcka bra. Man hittar en hel del veganska rätter även på de övriga stationerna, tydligt uppmärkta med gröna skyltar.

Förrätter, kallskuret och efterrätterna är vackert serverat, medan varmrätterna saknar det där lilla extra piffet. Det vi också noterar är att man lägger fram lite i taget, mindre än förr – kanske för att gästerna ska tänka sig för och inte ta så mycket på en och samma gång – utan istället gå fler gånger.

Smaken då? Jodå, allt smakar bra! Köttbullarna är stora och generösa, har perfekt konsistens och smakar väldigt gott. Janssons är alldeles lagom krämig, smakar av ansjovis och man ser även små ansjovisbitar bland den finskurna potatisen. Riktigt bra! Här finns flera olika julskinkor, både uppskuren och som man kan skära bitar av själv – alla saftiga och välsmakande. Vi är ju inga experter på finska smaker, men förstod av bordsgrannar att både morotslådan och kålrotslådan var till belåtenhet.

Efterrättsborden är ändå det som lockar den största publiken, vi ser många som tar om både en, två och tre gånger. Godisbordet är generöst med både kakor, kolor, skumtomtar och lakrits av flera sorter. Här finns även tårtor, glass, fruktsallad, chokladmousse och mycket mer. Vid ett bord vid sidan om finns flera ostar att välja på och tillhörande kex. Som vanligt är det fritt att ta både öl, vin och läsk ur tappkranarna, men det finns även julmust på burk.

Vårt samlade intryck är att Silja återigen bjuder på en generös julbuffé med ungefär 100 olika rätter. Det är mysigt julpyntat och fint vid maten och i restaurangen, men blå dukar och servetter… kanske röda hade passat lite bättre. För den som inte älskar julbord, finns både räkor, musslor och rostbiff samt olika fiskrätter.

Här finns något för alla. Den som inte går mätt från julbuffén har missat något!

Text, bild och film – Marlene Rindå Jikita, Martin Jikita, Jikitas på äventyr

Visited 12 times, 1 visit(s) today