Du i Fokus
Mat & Dryck

Jessie Sommarström är Årets Kock 2022

skriv ut
Förra veckan avgjordes Årets Kock 2022 på Annexet i Stockholm. Efter en spännande tävling blev det Jessie Sommarström som vann och nu kan titulera sig svensk mästare i professionell matlagning. 

­– Detta här länge varit en dröm för mig och ett berg att bestiga! Jag är så fantastisk glad över att ha vunnit Årets Kock 2022 och jag hade aldrig lyckats åstadkomma detta om det inte varit för min familj, mina vänner och arbetsgivare, säger Jessie Sommarström, vinnaren av Årets Kock 2022.

Under finalen tävlade de åtta finalisterna först i två olika moment. Finaldagens första uppgift var att servera tre kanapéer varav en skulle vara baserad på bröd, stärkelse eller spannmål, en på potatis eller rotfrukt och en på valfri grönsak eller frukt. Dagens andra tävlingsuppgift var att laga en varm huvudrätt med lammsadel som huvudråvara. Uppgiften var inspirerad av Karin Fransson och hur hon brukade tillaga sitt lamm på Hotell Borgholm. Dessa två uppgifter fick finalisterna ta del av under augusti månad och har därför kunnat förbereda sig under de senaste veckorna.

Efter de två inledande momenten fick fyra av kockarna fortsätta att tävla i en sista utmaning. Jessie Sommarström, Oskar Persson, Ola Wallin och Anton Kardell tog sig vidare och fick tillaga kummel. Jessie lyckades allra bäst med sina finalrätter och stod som slutlig segare i Årets Kock 2022.

­– Först och främst vill jag hylla Jessie Sommarström som person. Direkt efter vinsten när hon fick en mikrofon framför sig är det första hon säger ”strunta i mig, ge en stor applåd till min commis Hugo Rundgren”. Vinnaren av Årets Kock 2022 är historisk, säger Helene Kugelberg, VD för Årets Kock.

Vid prisceremonin på Annexet fick Jessie ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, samt en prischeck på 250 000 kr. Närvarande på scen var även Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007 och juryns ordförande, samt Viktor Westerlind, tävlingsledare.

På andra plats kom Oskar Persson och på tredje plats Ola Wallin.

– Finalen i år höll en otroligt hög nivå! Tävlingsbidragen har tydligt visat hur mycket glädje och kreativitet som lagts ner på dom och alla finalister har gjort ett jättebra jobb. Trots den hårda konkurrensen har vi fått fram en väldigt värdig vinnare av Årets Kock 2022, säger Tommy Myllymäki, juryordförande i Årets Kock 2022.

Jessie är 43 år och detta är hennes andra final i Årets Kock, hon tävlade även år 2020. Till vardags jobbar hon som kreativ ledare på Urban Deli i Stockholm.

 

 

Text och bild – Årets Kock

 

Visited 9 times, 1 visit(s) today