Italiensk kasslergratäng
4 portioner
- 600 gr kassler
- 1 röd lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 röd chili
- 1 msk olivolja
- 2 msk kalvfond
- 5 dl matlagningsgrädde
- 1 burk cocktailtomater
- 40 gr parmesanost
- 1 tsk oregano
- peppar
- 2 msk hackad färsk basilika
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva kasslern i 8 lika tjocka skivor. Hacka lök och chili, pressa vitlöken. Stek kasslerskivorna i en grill- eller stekpanna så att den får färg på bägge sidorna. Fräs lök, vitlök och chili i oljan i en kastrull tills löken blir glansig. Tillsätt tomater, oregano och kalvfond till lökfräset. Blanda om och låt koka tills tomaterna är mjuka och börjar spricka, ca 5-10 minuter. Tillsätt matlagningsgrädden och låt koka tills det börjar tjockna. Dra av från plattan, blanda ner parmesanosten och låt smälta ner i såsen.
Lägg kasslern i botten av en gratängform. Häll såsen över kasslern och låt gratinera i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut ur ugnen och strö över basilikan. Servera med ris.
För er Viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 34 P för hela gratängen, om man använder 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till P för riset.
Points: 34 P för hela gratängen, om man använder 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till P för riset.
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita – duifokus.se