Du i Fokus
Dryck

The Stauning way

skriv ut
Stauning Whisky grundades av nio vänner med en stor passion för whisky och helt olika bakgrunder; fyra ingenjörer, en pilot, en doktor, en lärare, en kock och en slaktare. De hade en vision om att ta fram en whisky i världsklass som återspeglar deras ursprung med en distinkt dansk karaktär.

Danska Stauning har väckt uppmärksamhet i whiskyvärlden med såväl sin whisky som sina tillverkningsmetoder. Nu lanseras prisbelönta Stauning Rye även i Sverige. Trevlig som den är att bara njuta av och god i cocktails.

-Vi tråkar inte ut vår whisky med lång lagring på fat för att uppnå en viss ålder. Whisky som inte har något att dölja vågar visa sig naken för världen, säger Alex Munch, en av de nio vännerna som grundade Stauning Whisky.

Stauning Whisky har sedan lanseringen 2005 blivit ett av de snabbast växande whiskyvarumärkena i Europa och har fått flera utmärkelser för sin innovativa whisky. Stauning grundades av nio vänner med passion för whisky och noll kunskap om whiskyproduktion – men med ett tydligt mål: att göra whisky i världsklass med dansk karaktär.

För att lyckas tittade vännerna mer än 200 år bakåt i tiden, innan industrialiseringen tog över och effektivitet blev dagens modeord. Det finns såklart enklare sätt att göra whisky, men inget bättre enligt vännerna.

– Vi är bara intresserade av modernisering om det ger vår whisky en bättre karaktär, annars håller vi fast vid den gamla traditionen. Vi eldar under våra kopparpannor, vi golvmältar lokal säd och använder torv från Jylland. Vi producerar småskaligt. Det vi däremot inte gör är att lagra ihjäl vår whisky, vi vill att fatkaraktären ska addera men inte ta över alla subtila smaker i vår new make. Det är lite som med het sås, rätt mängd förhöjer smaken men blir det för mycket brinner det mest i munnen, säger Alex Munch, Stauning Whisky.

Staunings whisky är designad för att tilltala nyfikna whiskyälskare på jakt efter nya smakupplevelser, och Stauning Rye är inget undantag. Den är av klassisk amerikansk stil fast med 70% råg och 30% korn tillverkad med Staunings danska approach. Säden är från bönderna i trakten och golvmältas, vilket ingen annan i rågwhiskybranschen gör så vitt vi vet.

Stauning Rye har en doft av nybakat rågbröd och smaken är av mild röd frukt och mogna körsbär som balanseras av vanilj och citrusskal med ett pepprigt avslut.

Whisky må vara designat för att dricka ren, men Stauning Rye kan med fördel serveras i cocktails. Testa en klassisk Manhattan eller Whisky Sour med den danska whiskyn.

Stauning Rye Manhattan

– 5 cl Stauning Rye

– 2,5 cl söt vermouth

– 2 stänk angostura bitters

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i ett glas med is, rör om i 20 sekunder. Sila upp i en coupe (eller annat valfritt glas) och avsluta med ett maraschinokörsbär.

 

Stauning Rye Whisky Sours

– 5 cl Stauning Rye

– 2 cl citronjuice

– 1 cl sockerlag

– 1 cl äggvita

Gör så här:

Skaka whisky, citronjuice, sockerlag och äggvita kraftig i en shaker i 15 sekunder. Tillsätt is och skaka ytterligare 15 sekunder. Sila upp i ett glas

 

Stauning Rye Whisky

Artnr: 416

Pris: 599 kr

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial

 

Visited 3 times, 1 visit(s) today