Du i Fokus
Dryck

Portia Roble – spansk kvalitet från banbrytande vineri

skriv ut
Bodegas Portia är det sjunde vineriet inom Grupo Faustino. Man satsade redan 1990 på Ribera del Duero och köpte 160 ha vingård i området. Vingårdarna omplanterades och det är först nu, 16 år senare, som man har ansett kvaliteten vara bra nog för att släppa sina viner.

Portia Roble är ett handgjort rött vin av hög kvalitet från det moderna vineriet Bodegas Portia. Vinet är fylligt, elegant och välbalanserat och passar mycket bra till kött, speciellt till nöt och lamm. Det fungerar utmärkt även till lagrade hårdostar på ostbrickan. Portia Roble har en frisk och fruktig doft av mogna röda bär, blåbär med inslag av viol, kaffe, choklad och lakrits som ger vinet djup komplexitet. Smaken är elegant och välbalanserat med mjuka tanniner, och har en bra smaklängd med inslag av röda och mörka frukter och choklad.

Portia Roble är gjort på handplockade Tempranillodruvor som odlats på vingårdar belägna på cirka 800 meter över havet, i Roa, Gumiel de Mercado, Sotillo de la Riberaoch Villanueva. Druvorna jäser först vid 26°C och sedan går de igenom malolaktisk jäsning, och vinet lagras därefter på franska ekfat i fyra månader.

Bodegas Portia är en imponerande byggnad och allt ifrån materialval till flödet i huset är noga genomtänkt för att både vara vackert och funktionellt. Vineriet är optimalt designat för att främja varje steg i vinproduktionen och byggnaden är formad som en treuddig stjärna där varje spets representerar de tre viktigaste stadierna i produktionen: vinifiering, förmontering och lagring.

Bodegas Portia ligger beläget i en sluttning, vilket gör att den spets där tunnor och flaskor förvaras hamnar under markytan naturligt och ger optimala förhållanden för lagring av vin. Jäsningsdelen är däremot belägen ovan jord så att koldioxid som bildas kan släppas ut.

 

Artnr: 71256

Pris: 119 kr

 

Text och bild – pressmaterial

 

Visited 18 times, 1 visit(s) today