Du i Fokus
Dryck

Odla ditt eget te – sju växter till tekoppen

skriv ut

Att göra sitt eget te är enkelt, roligt och hälsosamt. Fyll trädgården eller balkongen med örter eller införskaffa dig en tebuske som tål det nordiska klimatet. Plantagen tipsar om sju olika växter som passar för att göra eget te.

Hela 55 procent av svenskarna planerar att odla ätbara växter som örter, grönsaker eller bärbuskar under sommaren 2024, det visar rapporten Växttrender 2024 – Alla kan odla som Plantagen tar fram för trettonde året i rad tillsammans med HUI Research. Många olika örter och växter är inte bara goda i matlagningen, utan kan också användas för att göra sitt eget te.

– Svenskarnas intresse för odling fortsätter att öka och ätbara växter är mest populärt i år. Att komponera ihop sin egen teblanding med olika växter och örter från trädgården eller balkongen är ett enkelt sätt att ta tillvara på sådden, säger Ulrika Bjurström, marknadschef på Plantagen.

Sju växter till din egen teblandning

  1. Teblad från tebuske. Äkta teblad har tidigare varit svårt att odla på våra nordiska breddgrader, men den nya tebusken Camellia sinensis klarar det nordiska klimatet året om. Den trivs på ljus plats i jämnt fuktig jord och ska inte torka ut. Ställ gärna ut busken i halvskugga på sommaren. De två översta bladen och bladknoppen används för att göra te, det är i dessa blad som det finns mest smak och aromatiska oljor.
  2. Temynta. Trots namnet är den rödblommande temyntan inte en mynta, men både blommor och blad kan användas till te. Temyntan trivs bäst i sol, men vill inte torka ut. Den är förutom en god teväxt populär hos fjärilar som dras till de vackra röda blommorna.
  3. Citronmeliss. Citronmeliss sägs ha en lugnande effekt och är därför utmärkt till kvällste. Doften är ljuvligt citronaktig och te på citronmeliss görs enkelt genom att låta bladen dra i hett vatten under några minuter. Kan odlas både inomhus och utomhus.
  4. Citronverbena. Både de citrondoftande bladen och grenarna kan användas i te och mat. I Frankrike är citronverbenan särskilt vanlig i te och anses motverka illamående. Denna växt är frostkänslig och passar oftast bäst som krukväxt på våra breddgrader, då kan den tas in och övervintras svalt men frostfritt.
  5. Timjan. En krydda som oftast förknippas med matlagning, men som kan ge ett matigt te som lugnar vid hosta. Timjan innehåller tymol som har antiseptiska egenskaper. Timjan är flerårig och vill gärna stå soligt i torr och kalkrik jord, den går att odla både inomhus och utomhus och när den väl etablerat sig går det att skörda om och om igen.
  6. Svartvinbärsblad. Blad av svarta vinbär har en fin arom och smak särskilt om du plockar bladen tidigt på säsongen. Svarta vinbär är en tacksam buske som trivs på de flesta jordar bara de inte är alltför lerhaltiga eller sandiga. De vill gärna ha det varmt och mår bra av beskärning vartannat år.
  7. Lavendel. Ett vackrare te än lila lavendelte är svårt att föreställa sig, och den blommiga smaken är väldigt fin. Ännu bättre blir det då lavendel anses vara rogivande och kunna mildra migrän. Bäst är att skörda blommorna när de nästan blommat över eftersom de då innehåller mest eterisk olja. Lavendel trivs bäst i mager, lite sandig jord på solig plats.

Text och bild – plantagen

Visited 32 times, 1 visit(s) today