Du i Fokus
Dryck

J.Bally Millésime 2002 prisbelönt rom från Karibien

skriv ut
Har du inte upptäckt “Rhum Agricole” så är det dags nu, men skynda – bara 400 flaskor släpptes i Sverige för några vckor sedan! 

J.Bally Millésime 2002 är en fin komplex årgångsrom som är lagrad på ekfat. Doften är intensiv med antydningar till muskot, kanel och i bakgrunden skymtar vi mocka och tobak. Smaken är silkeslen med en hög viskositet, mogen mörkt frukt, russin, tobak, kanel och torkade plommon. Det är ett härligt torrt och långt avslut med fattoner och en fin komplexitet. Njutbar både för nybörjaren och den lite mer erfarna romkännaren.

Många anser att “Rhum Agricole” är det renaste uttrycket för rom. Dessa rom kommer från ön Martinique som ligger i Karibien och som tilldelas den prestigefyllda franska “appellation d’origine contrôlée”.

“Rhum Agricole” handlar om fräschhet men samtidigt djup och komplexitet. J.Bally var ett av de första destillerierna på ön Martinique att producera “Rhum Agricole” från färsk sockerrörsjuice. Inspirerat av traditionella produktionsmetoder från Cognac hade destilleriets grundare, Jacques Bally, en tanke redan 1917 att lagra sin rom på ekfat. Den långsamma lagringen på ekfat är något som karaktäriserar J.Bally genomgående och ger dem en fin och komplex rom.

Marc Sassier, enolog samt master blender av J.Bally berättar att Jacques Ballys plantage var bland de första på ön som konsekvent använde färsk sockerrörsjuice för att producera rom. Det som idag kallas ”jordbruksrom”. För att hedra och behålla den speciella traditionen görs romen fortfarande enligt det recept och metoder som Jacques Bally grundlade. Sockerrören skördas när de är perfekt mogna för att producera vit rom med toner av citrus, ananas och honung.

 

 

J.Bally Millésime 2002 

Artnr: 10772

Pris: 799 kr

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial

 

Visited 17 times, 1 visit(s) today