Du i Fokus
Dryck

Intelligens – världens första whisky skapad av datorer

skriv ut
Intelligens, världens första whisky skapad av datorer, lanserades på Systembolaget i tisdags. Whiskyn är framtagen av Mackmyra, baserad på Microsoft Azure och utvecklad i samarbete med det finska teknikbolaget Fourkind. 

– Det känns spännande att vår whisky som har skapats med hjälp av AI nu äntligen finns att köpa. Intresset har varit enormt och det ska bli intressant att höra vad både whiskydrickare och teknikintressenter tycker om smaken, säger Angela D’Orazio, Master Blender på Mackmyra. 

Intelligens är resultatet av ett samarbete mellan Mackmyra och Fourkind som baseras på Microsoft Azure. Mackmyra har försett Fourkind med sina 75 olika whiskyrecept och kompletterat med kundomdömen, recensioner, ratings, medaljer, utvärderingar och betyg. Med detta som utgångspunkt har Fourkind byggt en AI-modell som genererat nya receptförslag och till slut tagit fram den ultimata drycken.

– Algoritmer har inte sinnen, så vi behöver ett nytt tillvägagångssätt för att förstå något så komplicerat som whisky. Även om de saknar mänsklig expertis, kan vi lära maskiner att förstå vilka element tidigare recept och produkter är gjorda av och hur de uppfattas och rankas av kunder och experter, säger Jarno Kartela, Principal Machine Learning Partner, Fourkind.

Intelligens är en svensk single malt whisky med gyllene gul färg med smak av vanilj, ektoner, citrus och päron. Drycken är mild och fräsch, med frisk och lång eftersmak. Datorn kan sin sak kan man nog konstatera.

Intelligens finns på Systembolaget och går även att köpa via Systembolagets nya webbshop med hemleverans. Internationella kunder kan köpa den från Mackmyras brittiska webbshop, mackmyra.co.uk.

Pris: 599 kr
Alkoholhalt: 46,1%
Volym: 700 ml
Totalt buteljerad volym batch 1: 5.000 flaskor

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 16 times, 1 visit(s) today