Du i Fokus
Dryck

Fira Skottlands whiskymånad

skriv ut
Whisky, som har producerats i Skottland under flera århundraden, anses vara skottarnas nationaldrink. Dryckens distinkta och varierande smaker är väldigt inspirerade av de regioner där de tillverkas och detta uppmärksammas under den officiella whiskymånaden maj. 

Whisky, som på gaeliska heter “uisge beatha” och kan översättas till “livets vatten”, produceras på mer än 120 destillerier över Skottland, var och en med en unik och stimulerande smak. Dessa destillerier är uppdelade i fem huvudsakliga whiskyproducerande regioner – Speyside, Islay, Campbeltown, Highland och Lowland – och ett besök på något av dessa är ett minnesvärt sätt att fira den skotska whiskymånaden i maj. Under samma månad arrangeras även många whiskyevents och festivaler.

Speyside

I Speyside finns hela 50 destillerier – fler än någon annan region – och regionen är känd för sina fina maltwhiskys. Det här är den torraste och varmaste delen av Skottland, som ligger mellan högländerna i väst, jordbruksmarkerna Aberdeenshire i öst och vackra Cairngorms National Park i norr. Villkoren är perfekta för att odla korn, medan bergsvattnet bidrar till att producera några av de mest älskade maltwhiskys som finns. För att fira den skotska whiskymånaden får du inte missa den världsberömda Malt Whisky Trail där man besöker de sju aktiva destillerier som tillsammans utgör Speyside Cooperage samt det historiska destilleriet Dallas Dhu.

Islay
Islay är en liten ö i de Inre Hebriderna precis utanför Skottlands västkust, och här finns nio destillerier som producerar härlig single malt Scotch Whisky. Här finns även ett av landets äldsta destillerier – Bowmore kan spåra sina rötter tillbaka till 1779. Eftersom ön är täckt av torv, skördas den och används i destilleringsprocessen för att skapa whisky med karaktäristiska smaker av torv, olja och rök.

Lowland

Förvänta dig ljusare och blommiga smaker av whisky i Lowland-regionen som återspeglar det böljande landskapet i södra Skottland. Det här är den mest tillgängliga whiskyregionen med sin närhet till både Edinburgh och Glasgow. Här finns också ett antal nyare destillerier, och fler är på gång.

Campbeltown
Campbeltown kanske är Skottlands minsta whiskyproducerande region, men det är kvaliteten på deras single malts producerade på sina tre destillerier som bidrar till dess goda rykte. Tack vare närheten till kusten med den spektakulära och avlägsna Kintyrehalvön i västra Argyll, producerar de tre destillerierna Springbank, Glengyle och Glen Scotia alla olika smaker som har blivit populära runtom i världen.

Highlands
Highlands, som utgör en stor del av Skottland, har 47 olika destillerier där den äldsta och mest kända är Glenturret som producerar berömda Grouse Experience. Här kan du förvänta dig ett varierat utbud av smaker från hela regionen som återspeglar robusta kuster, växlande landskap, bergsområden och varierande väderförhållanden.

Whiskyfestivaler i maj 

Förutom att besöka destillerier kan du även besöka en av de många whiskyfestivaler som äger rum under whiskymånaden maj. World Whisky Day äger rum den 18 maj och det kommer att finnas ett överflöd av whiskyarrangemang under denna dag på Skottlands många destillerier, liksom i barer och på restauranger.

Spirit of Speyside Whisky Festival

Upptäck den rika historien bakom whisky i Speyside under Spirit of Speyside Whisky Festival som erbjuder många destillerirundturer, sensoriska upplevelser, promenader med whiskytema, musikevenemang och en mängd konst- och hantverksarrangemang. Åk på en whiskytur med tåg, njut av härliga mat- och whiskykombinationer och utforska många av regionens mest ikoniska destillerier.

När? 1-6 maj

Stirling Whisky Festival

Stirling Whisky Festival återvänder för sitt åttonde år 2019 för att välkomna destillatörer från hela Skottland till Stirling Highland Hotel. Här kan du boka whisky master classes som ger möjlighet för besökare att prova dramar av speciella och sällsynta malts. En exklusiv provsmakning på Stirling Distillery äger rum fredagen den 10 maj där Scotch Malt Whisky Society kommer att presentera sex av sina unika single malts med varsin maträtt för den perfekta mat- och dryckesupplevelsen.

När? 10-12 maj

Highland Whisky Festival

Under Highland Whisky Festival kan du provsmaka otrolig maltwhisky från hela Highland-regionen då åtta av de bästa destillerierna längs North Coast 500-rutten deltar. Förutom exklusiva smakprovningar och rundturer kommer också en rad evenemang att äga rum på destillerierna Balblair, Glenmorangie, Old Pulteney, Clynelish, The Dalmore, Wolfburn, Tomatin och The Singleton of Glen Ord.

När? 10-17 maj
Edinburgh Whisky Stramash

På historiska Surgeon’s Hall på Edinburghs Nicholson Street anordnas Edinburgh Whisky Stramash där whisky från hela Skottland och resten av världen visas upp. Förvänta dig otroliga smaksättningar och cirka 200 whiskysorter från hela världen!

När? 18-19 maj

Feis Ile, The Islay Festival of Music and Malt

Upptäck ön Islays torvsmak och ta in öns unika kultur på Feis Ile, The Islay Festival of Music and Malt. Med ett program fyllt av Gaelic och traditionell musik, ceilidhs och arrangemang som rör golf, historia och naturarv, är festivalen en chans att besöka öns destillerier samtidigt som du får upptäcka dess karaktäristiska kultur.

När? 24 maj – 1 juni

Det är alltså i Skottland det händer!

 

Text och bild – VisitBritain

 

Visited 15 times, 1 visit(s) today