Du i Fokus
Dryck

Fem whiskydrinkar att blanda till en far på fars dag

skriv ut
Söndag den 13 november är det fars dag. En flaska whisky är en klassisk present som passar många. Du tar enkelt gåvan till nästa nivå genom att blanda en god whiskydrink till far. Här kommer fem tips på olika whiskys (varav en whiskey) med tillhörande drinkrecept som du enkelt blandar själv.

Glenfiddich 12 YO
En perfekt whisky för den som vill uppleva en mild, lättdrucken och snäll whisky som ändå är smakrik och komplex. En whisky för den som vill prova en verklig klassiker. Glenfiddich var den första maltwhiskyn som lanserades på Systembolaget 1963, en kultförklarad legend i både whiskyvärlden och inom förpackningsdesign. Glenfiddich 12 YO är en blommig och fruktig whisky med inslag av malt, frukt och honung.

Glenfiddich Godfather

25 ml Glenfiddich 12 YO
25 ml Disaronno
10 ml färsk citronjuice
100 ml lemonad eller bubbelvatten
1 körsbär
3 – 4 isbitar

– Blanda Glenfiddich och Disaronno i ett glas
– Addera citronjuice och lemonad eller bubbelvatten
– Rör försiktigt ytterligare några sekunder och garnera med ett körsbär
– Serveras med 3-4 isbitar i glaset

Monkey Shoulder
Monkey Shoulder är en trippelmaltwhisky komponerad för att passa i många sammanhang – fantastisk som den är eller blandad i cocktails. För att få sin speciella smak används maltwhisky från tre destillerier i Speyside. Whiskyn har lagrats under flera år på bourbonfat som ger en komplex, rik och mjuk smakbild med en behaglig ek- och vaniljton.

Ginger Monkey

5 cl Monkey Shoulder
12 cl Ginger ale
1 apelsinklyfta

– Fyll ett högt glas med is
– Häll upp Monkey Shoulder och ginger ale
– Rör försiktigt och garnera med en apelsinklyfta

 

Tullamore D.E.W.
En trippeldestillerad blended whiskey och whiskeyn i originalreceptet till Irish Coffee. Den består av malt, single pot still och grainwhiskey från det nya destilleriet i staden Tullamore, County Offaly, Irland. Merparten av faten är amerikanska bourbonfat, men även spanska sherryfat används. Färgen är mörkt gyllene med en aning vinös doft av grönt äpple och söta frukter. Mycket mjuk och mild smak av äpple, vaniljpannacotta och honung. I eftersmaken finns toner av ek, mandel och torkade aprikoser.

Irish Coffee

4-5 cl Tullamore D.E.W.
2 tsk farinsocker
Ca 10-12 cl varmt kaffe
Grädde

Se till att alla ingredienser är klara innan du börjar blanda din Irish Coffee. Du vill inte att kaffet svalnar medan du vispar grädden.

– Brygg kaffet enligt sedvanlig metod (8g kaffe/1,5 dl vatten)
– Skaka grädden lätt i en shaker eller annan passande behållare. Här vill vi uppnå samma textur som hos smält glass. Vi luftar den lite så att den lätt binder samman och inte sjunker igenom kaffet.
– Fyll tillfälligt ditt Irish coffee-glas med kokande vatten så att glaset värms upp ordentligt innan du börjar.
– Fyll det nu tomma och varma glaset i ordningen: farinsocker, Tullamore D.E.W. och varmt kaffe. Blanda därefter alla ingredienser generöst så att sockret löses upp.
– Toppa upp till kanten med den luftiga grädden.
– Strunta i sugröret och upplev harmonin av mötet mellan den heta kaffeblandningen och den svala grädden.

Grant’s Triple Wood
En whisky med en komplex och mjuk smak av malt med inslag av apelsin, vanilj, kryddighet och örter. Eftersmak av farinsocker och en liten rökighet. Det är en elegant och mjuk whisky, som med fördel kan drickas som den är eller med lite vatten. Den är också mycket populär som drinkbas i många berömda whiskydrinkar.

Grant’s & Soda

5 cl Grant’s Triple Wood
Soda
1 tesked honung
Is
Apelsinklyftor

– Addera honungen i ett glas och toppa med några droppar juice från en apelsinklyfta.
– Addera sedan Grant’s, is och toppa upp med soda.
– Garnera med en apelsinklyfta.

Glenfiddich Fire & Cane
En whisky från Glenfiddichs The Experimental Series – en nyskapande serie med whisky vars stilar och smaker aldrig tidigare förekommit i whiskyvärlden. Glenfiddich Fire & Cane har en mjuk rökig doft som vibrerar i bakgrunden samtidigt som söta och gräddiga citrustoner framträder. Smakupplevelsen bjuder på eldiga inslag som muskot, rostad ek och rök tillsammans med bakade äpplen och söta exotiska frukter.

Smoky Whisky Sour

4 cl Glenfiddich Fire & Cane
3 cl färsk citronjuice
2 cl sockerlag
Äggvita
Några stänk bitters

– Skaka Glenfiddich, citronjuice och sockerlag med en skvätt äggvita.
– Häll över i ett whiskyglas och toppa med några stänk bitters

 

 

Recept och bild – William Grant & Sons

 

Visited 18 times, 1 visit(s) today