Du i Fokus
Dryck

En ny uppstickare på sötvinshyllan – Grand Tokaj Szamorodni

skriv ut
Grand Tokaj är en av de äldsta och mest anrika producenterna i Ungern beträffande söta Tokaji-viner men producerar även torra viner. Vineriet ligger i Tokaj-Hegyalja och förfogar över 67 egna hektar men har även tillgång till 1 000 mindre, kontrakterade vinoldlare som man har ett starkt partnerskap med.

Szamorodni är en traditionell typ av Tokajvin som kan vara både torr och söt. Vinet görs av sent skördade druvor som angripits av botrytis, ädelröta. Just detta vin, gjort på hárslevelű och fumint, lanserades i det fasta sortimentet 1 mars på Systembolaget har en härlig doft av frukt, kryddor och vanilj från den varsamma ekfatslagringen. Smaken är nyanserad söt och rik och fullpackad med citrus, torkad frukt, honung och saffran. Vinet har en lång eftersmak utan att vara söt-kladdig.

2017 Grand Tokaj Szamorodni är gjord på en del botrytiserade druvor och resten på sent skördade druvor. Vinet jästes och pressades whole-bunch. Musten macererades ett dygn på sitt skal för att sedan kylstabiliseras. Det lagrades sedan ett år på ungerska ”Zempflén”-fat innan buteljering.

Denna speciella Tokaj avnjuts gärna till desserter och diverse bakverk eller krämiga och mildare mögelostar.

2017 Grand Tokaj Szamorodni

129 kr

Art. 4682

Finns tillgänglig i Systembolagets tillfälliga sortiment

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 25 times, 1 visit(s) today