Du i Fokus
Dryck

Domaine Dupont. Bouché – traditionell cider tappad på flaska med äkta kork

skriv ut
När man talar om fransk cider, med klassisk, torr och nyansrik smak, kommer ciderhusen i Normandie upp. Särskilt från Pays d’Auge med sin egna karaktär från lokala äpplen. Famille Dupont’s Cidre Bouché är ett gott exempel som nu flyttar in i Systembolagets fasta sortiment.

Längs med berömda Route de Cidre i nedre Normandie ligger anrika Domain Dupont. Här tillverkas högklassig cider, calvados och pommeau sedan 1887. De 30 hektar stora trädgårdarna bildar en vacker del av den äppelkantade dalgången Pays d’Auge.

Enbart äpplen från gården används i Dupont’s cider, av typiskt mindre storlek i en mix av söta, bittersöta, bittra och sura sorter, som växer i näringsfattig ler- och märgeljord. Bittra och bittersöta utgör 70 % i en typisk AOC Pays d’Auge-cider.

Dupont Cidre Bouché är den mest typiska och sålda cidern från relativt småskaliga Domaine Dupont. Bouché, som är en egen kategori, betyder helt enkelt traditionell cider tappad på flaska med äkta kork. Äpplena skördas på hösten och musten jäser och rackas regelbundet innan buteljering på våren.

Dupont’s nya utgåva av Cidre Bouché tappades 2020 och har mognat på flaska för att tillföra en aning tanniner och kryddighet till de fruktiga och blommiga aromerna. Smaken är fyllig och rund med en bittersöt finish och en finbubblig, naturlig kolsyra som ger en härlig fräschör.

Dessa egenskaper gör Dupont Cidre Bouché till en utmärkt kompanjon till mustig mat och likaså till söta rätter. Många väljer också att avnjuta den på egen hand som aperitif.

Värt att nämna är också att Cidre Bouché har fått ett betydligt lägre pris i fasta sortimentet jämfört med tidigare årgångar i beställningssortimentet.

Dupont Cidre Bouché

Artikelnummer 1826

Pris 69 kr

 

Text och bild – pressmaterial

 

Visited 11 times, 1 visit(s) today